Най-малко 59 души са загинали от мълнии и свлачища, предизвикани

...
Най-малко 59 души са загинали от мълнии и свлачища, предизвикани
Коментари Харесай

Всичко е под вода: 59 жертви и милиони блокирани от невиждани наводнения в Индия и Бангладеш -

Най-малко 59 души са починали от мълнии и свлачища, провокирани от мощни мусонни стихии в Индия и Бангладеш. Милиони хора са блокирани, а спасителите се пробват да доближат до засегнатите, оповестява Би Би Си. Синоптиците предизвестяват, че през идващите няколко дни се чака наводненията да се задълбочат.

Представители на държавното управление на Бангладеш дефинираха последните наводнения като най-тежките за страната от 2004 година насам.

Непрестанните дъждове през последната седмица наводниха обширни територии в североизточния район на страната, като обстановката се утежни от оттичането на проливни дъждове в планините в прилежаща Индия.

Училищата са превърнати в спонтанни убежища, а бойци са изпратени да евакуират домакинства от прилежащите общности, които са откъснати от света вследствие на покачващите се води.

" Цялото село беше под вода от сутринта в петък и всички сме в невъзможност - споделя 23-годишният Локман, чието семейство живее в село Компаниганж в Бангладеш, пред организация Агенция Франс Прес. - След като чакахме през целия ден на покрива на дома ни, един комшия ни избави с спонтанна лодка. Майка ми сподели, че в никакъв случай през живота си не е виждала такива наводнения. "

В щата Асам в прилежаща Индия над 1,8 млн. души са наранени от наводнения след пет дни непрестанни превалявания. Главният министър на щата Асам Химанта Бисва Сарма съобщи пред кореспонденти, че е инструктирал регионалните чиновници да дават " цялата нужна помощ и облекчения " на хората, попаднали в наводненията.

" Къщата ни е потопена във вода. Никога през живота си не съм виждала такива големи наводнения - споделя пред Би Би Си Хусна Бегум, жителка на село Удиана в Асам. От четвъртък 28-годишната жена живее в разнебитена пластмасова палатка с децата си. - В лагера тук няма питейна вода. Синът ми има тресчица, само че не мога да го заведа на доктор. "

Дъждовете идват в миг, когато районът Силхет в Бангладеш към момента се възвръща от най-тежките наводнения от близо две десетилетия в края на май, когато починаха минимум 10 души, а други четири милиона бяха наранени. Бившият народен представител Сайед Рафикул Хаке съобщи, че Бангладеш е заплашен от филантропична рецесия, защото " съвсем целият пояс Силхет-Сунамгандж... е под вода, а милиони хора... са блокирани ".

По публична информация към 3,1 млн. души са разселени в района, като 200 000 от тях са настанени във краткотрайни приюти на по-високи места.

Сезонните мусонни дъждове са избавителен пояс за земеделските стопани в Южна Азия, само че нормално всяка година предизвикват смъртни случаи и материални вреди. През последните години Бангладеш и Индия се сблъскват с все по-екстремни метеорологични условия.

Природозащитниците, които не приписват обособени метеорологични събития на изменението на климата, предизвестяват, че то може да докара до повече бедствия, изключително в ниско разположените и гъсто обитаеми страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР