Най-малко 5-ма медалисти от зимни игри ще водят отборите, които

...
Най-малко 5-ма медалисти от зимни игри ще водят отборите, които
Коментари Харесай

Битка на олимпийски медалисти и при треньорите на Световното по шорттрек в София

Най-малко 5-ма медалисти от зимни игри ще водят тимовете, които ще мерят сили на Световното състезание по шорттрек в зала „ Арена Армеец” от 8 до 10 март. Сред тях са двама олимпийски първенци за Канада – Ерик Беда, който сега води мъжкия тим на страната си и Дерик Кембъл. Беда е и най-титулуваният от наставниците, които ще дойдат у нас, като в кариерата си е спечелил 4 медала от зимни игри – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. И двете му трофеи пък са с щафетата на Канада от игрите в Нагано’98 и Солт Лейк Сити’02.

Любопитното е, че против него ще застане съотборникът му от квартета на олимпиадата в Япония Дерик Кембъл, който в този момент води отбора на Китай. Сред възпитаниците му е и най-бързият мъж в шорттрека – рекордьорът на 500 м Дайджинг Ву. В помощ на Кембъл ще е още една от най-успешните треньорки в последните години в този спорт - олимпийската сребърна медалистка от Албервил’92 – Ли Ян. Тя беше ментор на най-титулувания американски състезател на зимни олимпиади - Аполо Антон Оно, който има на сметката си 8 олимпийски медала (2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови).

Срещу дуета Кембъл – Ян обаче няма да се изправи единствено Ерик Беда. Той ще има поддръжката в канадския тим на още двама носители на оценки от зимна олимпиада – сребърните медалисти Фредерик Блекбърн и Лоран Деню. Блекбърн към този момент се потвърди като треньор, откакто изведе Ким Бутин до 3 олимпийски оценки при дебюта й на зимни игри в ПьонгЧанг.

Сред наставниците на непознатите тимове има и трима българи. Треньорът, при който женския народен тим на България, отпред с Евгения Раданова, реализира най-големите си триумфи – Иван Пандов, в този момент ще води отбора на Австрия.

Неговият наследник и някогашен национал на страната ни Асен Пандов пък за първа година е старши треньор на мъжете на Италия, откакто до предишния сезон бе асистент в отбора от Апенините. Преди това у нас Асен работи с Катрин Маноилова, която завоюва два бронзови медала на Младежката олимпиада в Лилехамер.

Треньор на турския тим на международното състезание в София пък ще е Анна Луканова-Якубовска. Тя е някогашна националка на България, а след края на кариерата си отпътува в родината на майка си – Полша, където направи сполучлива кариера като треньор. Тя няколко пъти бе отпред на полския народен тим, в това число и в последния олимпийски сезон - за игрите в ПьонгЧанг. От този сезон обаче към този момент е ментор в Турция и донесе на страната 2 медала от европейския олимпийски фестивал в Сараево преди няколко седмици.

За България в треньорския ъгъл ще застанат трима експерти. Юлиан Ангелов, с който са свързани последните триумфи на Раданова в спортната й кариера, в това число и сребърния орден от олимпиадата в Торино’06. Другите двама наставници за някогашният национал на страната ни Кирил Пандов и Мартин Гюров. Жени Раданова пък ще е тийм водач на националите.

Според последните поръчки за международното състезание в София пък с най-многоброен треньорски екип ще е отборът на Китай. Състезателите ще разчитат на 17 индивида, измежду които 6-ма наставници, 3-ма физиотерапевти, лекар и други

От европейските тимове „ рекордьори” са унгарците. За 7 състезатели на международното в София ще се грижат 11 индивида.

Шампионатът на планетата започва на 8 март в зала „ Арена Армеец” и ще продължи до 10 март, като входът за феновете е свободен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР