Най-малко 45 македонски граждани са загинали, след като автобус от

...
Най-малко 45 македонски граждани са загинали, след като автобус от
Коментари Харесай

Катастрофата на "Струма": Десетки загинаха в най-тежкия инцидент с автобус в Европа за последните години

Най-малко 45 македонски жители са починали, откакто рейс от Северна Македония, пътуващ от София към Благоевград по автомагистрала " Струма ", катастрофира и се възпламени към 2 часа след среднощ на 23 ноември. Сред жертвите по първична информация на Министерство на вътрешните работи има 12 деца, пет от тях - малолетни. 7 оживели бяха признати в " Пирогов " без заплаха за живота.

Инцидентът стана на 30-ия километър на автомагистралата в посока Благоевград. Основните версии, по които работят проверяващите, са зародила нередовност или неточност на водача. Проверява се още маркировката на сектора. България разгласи Ден на народен печал на 24 ноември, в Северна Македония той ще е тридневен.

19:05На фрагменти, снимани в непосредствена непосредственост до мястото на злополуката на автомагистрала " Струма ", може добре да се види както положението на рейса, по този начин и секторът, в който е станала нещастието. Кадрите са на организация " Ройтерс ".


18:23Автобусната злополука на " Струма " е най-тежката в Европа за последното десетилетие. Това написа организация " Франс прес " (АФП). Последната толкоз тежка злополука е от 2019 година Тогава 29 немски туристи починаха, когато рейсът им излезе от пътното плато на път за ресторант на планинския португалски остров Мадейра.

По смъртност най-близо е злополуката от 23 октомври 2015 година във Франция, когато в рейс се блъсна в камион и се възпламени. Загинаха 43 души, множеството от пенсионерски клуб. Най-много деца в автобусна покруса починаха (22) на 13 март 2012 година в Швейцария на връщане от ски почивка. По-малко от месец преди този момент в Турия камион с тухли блъсна рейс, в който починаха 25 души, множеството от които бяха възпитаници.18:11Роднини на жертвите се канят да потеглят към България  Беким Адеми беседва с публицисти пред офиса на
© Reuters

Беким Адеми беседва с публицисти пред офиса на " Беса Транс " в Скопие.

Осман, един от роднините, търсещи данни за в злополуката с най-вече етнически албанци, споделя в Скопие, че евентуално ще им се наложи да пътуват до България, с цел да схванат какво се е случило. Той беседва с " Ройтерс " пред затворения офис на транспортната компания, където със сестра си и брат си търсят информация дали родителите им са били в рейса.

" Не знаем дали са били в рейса. Нямаме информация за тях. Агенцията не си подвига телефона. Вероятно ще се наложи да пътуваме до България ", цитира " Ройтерс " думите на 31-годишния мъж. Според албанския министър на външните работи Олта Шака починалите са етнически албанци от Северна Македония

Деца от главно учебно заведение " Исмаил Кемали " в Скопие описват със сълзи, че петима от съучениците им са починали и всичките са от едно семейство.

В София 45-годишният Аднан Яшаровски разказва, че 16-годишната му щерка Зулейха му звъннала, с цел да му каже, че е оживяла и той незабавно потеглилил към болничното заведение. " Плачеше. Ръцете ѝ бяха обгорени, само че другояче беше добре. Не сподели доста и беше в потрес. Видях я единствено през стъклената врата, тъй като поради COVID-19 не ни пускат вътре. "

 Катастрофата на
© Reuters
16:38В изгорелия рейс е имало втори водач, сподели притежателят на " Беса Транс " В авариралия рейс на " Беса Транс " е имало втори водач, защото компанията съблюдава всички правила. В автопарка на компанията множеството рейсове са от 2008-2009 година, сподели за " Дневник " притежателят на " Беса Транс " Беким Хаджиу. Повече за компанията четете

" Нямам какво да разясня, не зная по какъв начин се стигна дотук, " сподели Хаджиу, който е в България поради случая. Все отново отговори на двата въпроса за водача и рейсовете, само че не пожела да разяснява никакви други, до момента в който тече следствието. Хаджиу отхвърли да разяснява други тематики като да вземем за пример известието на българската прокуратура, че е имало гърмеж.

По-рано пред свързала се с него македонска медия изясни, че е дошъл на мястото на злополуката още към 3 ч. сутринта, малко откакто схванал за нея.

 Снимка от остаряла реклама на
Снимка от остаряла реклама на " Беса Транс ", популяризирана от македонски медии и налична съгласно тях в " Инстаграм ", в които единствено лицето на притежателя Беким Хаджиу е очевидно. Профилът на Хаджиу обаче все още е недосегаем.
15:19Гълъб Донев разгласи, че 24 ноември ще е Ден на народен печал  Катастрофата на
© Георги Кожухаров

Утре, 24 ноември, ще бъде разгласен Ден на народен печал поради жертвите на двете нещастия – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката злополука на рейс на автомагистрала " Струма ". Това сподели във Варна вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев, представен от БНР. Малко по-късно излезе и формалното решение на държавното управление, в което се прецизира, че националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени на половина.15:10Собственикът на компанията, правила транспорта, е в БългарияМакедонският началник на спецправосъдието Вилма Русковска разгласи от мястото на злополуката, че притежателят на компанията " Беса Транс " също е пристигнал. Като притежател на компанията македонското издание " Фокус " показва Беким Хаджиу, а не Аздрен Зубери от " Беса Транс ", която се оказа записана в Кюстендил.

" Казва, че 20 години има транспортна компания и до момента нямали никакъв случай ", сподели Русковска. " Ще осигурим цялата нужна документи за всички рейсове, по-точно по кое време са регистрирани и по кое време са били на механически обзор и ще ги изпратим до българските сътрудници ", добави тя.

Зубери към този момент сподели за actualno.com, че няма нищо общо с намиращата се в Скопие " Беса Транс БТБ ", това е друга компания от основаната в България.

 Катастрофата на
© Мефаил Исмаили
15:05ДПС упорства настоява всички способени органи, ангажирани със случая да стигнат до истината с цел да бъдат предотвратени други сходни произшествия.

" Жертвите в този отблъскващ случай са непрежалими и не се разделят съгласно своята народност, вяра или етнос ", написа във " Facebook " водачът на партията Мустафа Карадайъ.


14:27Оттук нататък най-важната задача е да се разпознават жертвите, с цел да може тленните им остатъци да бъдат предадени на роднините. Това съобщи пред Българска национална телевизия Владимир Кръстевски, краткотрайно изпълняващ длъжността дипломат на Северна Македония в България. Посолството ще поеме организацията по превозването на телата в Северна Македония.

От рано сутринта жители изпращат съболезнования и отдават респект на жертвите на тежкия случай. Пред посолството на Северна Македония в София хора оставят букети и плюшени играчки в памет на починалите, измежду които има и деца.

Кръстевски благодари на управляващите за бързата реакция и на жителите за вълната от съпричастност.14:19 " Имаме данни, че в този сектор към село Боснек, не приказвам за съответната точка, има голям брой тежки произшествия, в това число предходната година верижна злополука с присъединяване на рейс, има и смъртни случаи. В продължение на няколко месеца ние сигнализираме българското държавно управление, че следва " второ Своге ", защото дефицитите на пътната сигурност в цялата транспортна система са ужасно доста и e въпрос на време, само че никой не знае къде, да се случи сходен случай, какъвто се случи със Своге ", разяснява пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

Повече можете да прочетете. 14:12Северна Македония разгласи тридневен печал  Катастрофата на
© Правителствена осведомителна пресслужба

Македонското държавно управление разгласи тридневен печал след злополуката. Решението бе взето на постоянното съвещание на кабинета, състояло се в 12 ч. локално (13 ч. българско) време и управлявано (в неявяване на премиера Зоран Заев) от вицепремиера Артан Груби.

По-рано българският министър председател Стефан Янев разгласи, че България също може да разгласи печал и решението ще бъде взето по-късно от кабинета.13:52Слави Трифонов: И от двете страни на границата думата " болежка " е една и съща  Катастрофата на
" Тази покруса през днешния ден е неописуема. Всички сме хора - няма значение от каква народност и от каква вяра сме.
Знам, че всички състрадавате и съчувствате, тъй като сме хора. И от двете страни на границата думата " болежка " звучи и се написа по един и същи метод ", написа във " Facebook " водачът на " ИТН " Слави Трифонов.


13:38ВМРО-ДПМНЕ е " без думи " и други политически реакцииЛидерът на водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласява във " Facebook " доста къс коментар за злополуката, като я разгласи за " огромна покруса за (Северна - бел. ред.) Македония " и изрази съчувствието си към фамилията на починалите - " Няма думи, които могат да изразят тъгата в такива моменти. "

Първите реакции на политически водачи се чакат с безпокойствие поради риска от политизация на тематиката както в България, по този начин и в Северна Македония. Отношенията сред София и Скопие така и така са обтегнати поради двустранния спор, блокиращ македонската евроинтеграция.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич бе измежду първите непознати водачи, изказали на македонския министър председател Зоран Заев съболезнования за случиото се. " Сърбия е с вас и е подготвена да окаже цялата нужна помощ, не сте сами в тази покруса ", сподели той.

Бързо реагира и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изказала съболезнования и уверила Заев, че " в това ужасно време Европа е солидарна с вас ".13:32Прокуратурата удостовери, че е имало гърмеж  Катастрофата на
© Reuters

" Картината се обяснява с всеки минал час. Екипи разпитват потърпевшите в Пирогов, двама от тях са в положение да дадат пояснение, останалите са в потрес или в реанимация, въпреки и без заплаха за живота. Разпитват се и очевидци на мястото на случая ", съобщи на брифинг заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Той удостовери, че е имало гърмеж, като следва да се посочи от какво е породен

Сарафов съобщи, че четирите рейса на македонската компания са се движили през 15-20 минути. В авариралия е имало втори водач, който се допуска, че не е оживял. Автобусът е бил тригодишен.

В Северна Македония няма да има следствие за случая, като всички нужни документи локалната прокуратура ще препрати към българските си сътрудници.13:24Изявление на представители на българската и македонската прокуратура.


13:11Институт установи проблеми с инфраструктурата в мястото на случая  Катастрофата на
© Цветелина Белутова, Капитал

" Констатирахме, че пътната маркировка на мястото на случая не е светлоотразителна и шумна. Смятаме, че случаят е станал поради човешка неточност, само че пътната инфраструктура е съдействала. Често водачите по време на тъмната част от денонощието се дезориентират от островчето за отмора ", съобщи Диана Русинова от Института за пътна сигурност пред Българска национална телевизия. Според нея би трябвало да се намерения и за създаване на осветяване по автомагистралите в страната. " Проблемите и дефицитите са доста ", заключи Русинова.
Русинова е наоколо до мястото на случая. Предстои експерти да ревизират напълно положението на пътя в сектора на злополуката. Проверката ще засегне наклоните, градусите на завоите, по какъв начин са построени виражите, предупредителните знаци, качеството на асфалта.13:01Македонският парламент спря работаМакедонският парламент изцяло спря работа през днешния ден, всички планувани срещи са отсрочени поради злополуката, заяви пресслужбата на Народното събрание.

Макар към момента да няма формален коментар по тематиката, събитията, изпратили премиера Зоран Заев в България, най-вероятно ще отсрочат и събранието на ръководещите в Скопие социалдемократи, на което той искаше да бъде разисквана оставката му. Целта на Заев, оповестил още при започване на месеца проект да подаде оставка, бе да стартира процесът, с който ще бъде определен негов правоприемник в партията и предстоящ министър председател на Северна Македония, който да ръководи със същото болшинство вместо него.12:48Близки и родственици се позволяват гладко в България  Катастрофата на
© Пресцентър Президентство

Министерството на външните работи на България оказва в границите на компетенциите си цялото належащо подпомагане на Северна Македония по отношение на злополуката на автомагистрала " Струма ". В това е уверил министър Светлан Стоев премиера на Северна Македония Зоран Заев, външния министър Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

Министерство на външните работи, както и посолството в Скопие са в непрекъснат контакт с Министерството на външните работи на Република Северна Македония и дипломатическото й посланичество в София.

Поискано е от способените български институции да бъде обезпечено предпочитано и гладко влизане в България на околните и роднините на починалите и потърпевшите, както и на представители на медиите на Северна Македония с оглед филантропичния аспект на случая. В рамките на компетенциите си Министерство на външните работи оказва подпомагане и на екип от правосъдни медици, както и на чиновници от Министерство на вътрешните работи на Северна Македония, които ще дойдат в България по отношение на злополуката.12:28Близки на пасажерите от изгорелия рейс на автомагистрала " Струма " търсят информация за роднините си, само че за момента без триумф. Някои от тях са отишли пред офиса на компанията " Беса Транс ", провела пътуването до Истанбул. Те чакат информация за роднините си, само че от компанията не престават да отхвърлят да приказват с тях. Телефоните на компанията пък са изключени, заяви публицист от Северна Македония пред Българска национална телевизия.12:07Екип на македонското вътрешно министерство пътува към България  Катастрофата на
© Associated Press

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че екип на македонското вътрешно министерство, формиран от представители на бранш " Пътна полиция " и отдел " Съдебно-технически експертизи ", пътува към България по отношение на случая. Екипът ще бъде разполагаем за подкрепяне и поддръжка на българските сътрудници.

" Очаквам бърза и всеобхватна реакция на способените служби ", съобщи Спасовски.12:04 " Всички мои мисли са с околните на починалите ", декларира еврокомисарят по разширението на Европейския съюз Оливер Вархели, представен от БГНЕС.

" Рано тази заран дойдоха ужасяващи вести за трагичната автобусна злополука в България. Всички мои мисли са с околните на починалите, към които показвам състрадание, както и към приятелите на потърпевшите. Пожелавам бързо излекуване на ранените ", споделя Вархели.11:54Кадри на организация " Ройтерс " от мястото на случая.


11:51Очевидец твърди, че предната дясна гума на рейса е гръмналаОцелелите хора от горящия рейс са били на задните седалки. Те са разрушили задното дясно стъкло и са се измъкнали ", твърди Васко Пиргов, секретар на Областния съвет за сигурност в Перник пред Би Ти Ви. Той е бил на мястото на случая малко по-късно след злополуката.

Пожарът е тръгнал от предната част на рейса, мястото на водача напълно е изгоряло, даже ламарината била стопена, а гърмежът, който се е чул, бил от гръмналата предна дясна гума, твърди той. Причината за злополука съгласно него евентуално е неточност на водача, който се е заблудил по отклоняване за отмора на автомагистралата, отделено с " остров " с мантинела.

" Карал е с над 100 км/ч, валеше дъжд, температурата беше към 9 градуса, нямаше хлъзгави сектори ", изясни Пиргов.

" Напълно е допустимо знакът (за " острова " ) да е липсвал или водачът да е задрямал и да не го е видял ", допусна Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред Би Ти Ви. Този знак и да е строшен, би трябвало да е някъде на мястото на случая, само че не се вижда, означи тя. Трябва да се види и
степента на светлоотразителност на знаците, а и за какво бордюрът на " острова " е толкоз висок. Знаците, които предизвестяват за тези " острови " се слагат прекомерно високо, а заплахата от удар в бордюра им е ниско и те би трябвало да се инсталират единствено на 30 см височина, изясни Русинова.11:33 " Продължаваме промяната " прикани нещастието да не бъде политизирана  Катастрофата на
© Лили Тоушек

Целият екип на " Продължаваме Промяната " изрече своите съболезнования на околните на починалите при жестокия пътен случай.

" Тази неописуема човешка покруса не трябва да бъде политизирана, само че сигурно би трябвало да бъде разследвана и резултатите от това следствие да бъдат обществено оповестени във допустимо най-кратък период ", декларират от групировката.

Съвещанията на плануваните за днешния ден експертни групи по основаване на съдружно държавно управление започнаха с едноминутно безмълвие в памет на починалите. Преди тяхното начало съболезнования изрече и водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.11:23ГЕРБ употребява нещастието за политическа офанзива против Българска социалистическа партия и държавното управление  Катастрофата на
© Велко Ангелов

След нещастието ГЕРБ разгласи незабавен брифинг, на който определените за депутати Десислава Атанасова и Александър Иванов обясниха, че сектора от автомагистрала " Струма " е строен по времето на ръководството на министрите на Българска социалистическа партия Костадин Паскалев и Асен Гагаузов, а служебното държавно управление на Румен Радев не е изпълнило наставления на Агенция " Пътна инфраструктура " за поддръжката му.

Според двамата представители на някогашните ръководещи вместо да се е занимавало с изборите на Румен Радев, служебното държавно управление е трябвало да прави поправки на автомагистралите, в това число и на мантинели. Те съпоставиха нещастието с злополуката край Своге през 2018 година, когато трима министри от третия кабинет на Бойко Борисов подадоха оставки, и желаеха министрите на президента да поемат отговорност по същия метод.

Десислава Атанасова прикани за примирение, изрече съболезнования и изиска ден на печал.

Подробности -.11:03Фирмата " Беса Транс ", провела транспорта от Истанбул до Скопие, не дава отговор, а офисът ѝ в Скопие е затворен един час след хипотетичното начало на работното си време (9 ч. локално, 10 ч. българско). Това изясни пред Би Ти Ви журналистът Йовица Пауновски, съгласно който пред централата има медии, само че никакви представители на компанията.

От думите на Пауновски се разбра, че останалите три рейса, които са се движили в ескорт с авариралия, още не са пристигнали до крайната си дестинация. Не са известни съответни съществени нарушавания на тази туристическа организация.

Предишната огромна злополука обаче, с 16 жертви по пътя към Тетово, не е била със същия оператор.10:56Гешев: Ще поставим всички старания за изясняване на случая  Катастрофата на
© Юлия Лазарова

" Прокуратурата на Република България ще постави всички старания за изясняване на случая и определяне на аргументите, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие ". Това се споделя в съболезнователен адрес до основния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, изпратен от управлението на прокуратурата. В него се показват най-искрени съболезнования и съпричастност към скръбта на народа на Република Северна Македония, оповестяват от държавното обвиняване.

Веднага откакто е бил известен за тежкия случай, основният прокурор Иван Гешев е разпоредил следствието да бъде предоставено на екип от следователи от Националната следствена работа (НСлС).

От прокуратурата показват, че на място е заместник-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, под чието управление неотложно са стартирани дейности по следствието. Извършва се оглед на местопроизшествието. Провеждат се разпити на потърпевши, които са настанени за лекуване в " Пирогов ".

Разследването ще бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура.10:52Янев се надява оживелите да се приберат до 1-2 дни  Катастрофата на
© Велко Ангелов

" Трагедиите са общи. Без значение каква народност са починалите хора. Можем да изразим нашата съпричастност с околните на починалите ", съобщи Стефан Янев на взаимен брифинг със Зоран Янев.

Премиерът добави, че общото умозаключение на лекарите е, че физическите контузии на оживелите са релативно леки, а за психическите е рано да се приказва.

" Надяваме се, че в идващите 1-2 дни тези хора ще бъдат превозени към местата, където живеят ", сподели той.

Заев съобщи, че двата народа са приятелски, като и в положително, и в неприятно, са дружно.

Обмисля се и в двете страни да има Ден на печал.

Подробности -.10:41Останалите три македонски рейса, които са превозвали част от групата от Истанбул за Скопие, са минали рано тази заран към 5 ч. през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " и са се прибрали в Северна Македония, са удостоверили пред БНР чиновници на граничния пункт.

Те разясняват, че фирмата-превозвач " Беса Транс " от Скопие постоянно провежда екскурзии до Истанбул, изключително когато има няколко почивни дни за северномакедонците, а групите са пътували най-вече нощем.10:34Съвместно изказване на Стефан Янев и Зоран Заев, министър председатели на България и Северна Македония.


10:15За Пендаровски това е най-голямата покруса в новата история на страната  Катастрофата на
© Associated Press

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски изрази съболезнования на фамилиите на починалите и ранените в злополуката, съобщи организация МИА, представена от " Нова телевизия ".

" В тези тежки моменти показвам най-дълбоки съболезнования на фамилиите и околните на всички хора и наши съграждани, които изгубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна злополука на територията на прилежаща България ", написа Пендаровски в профила си във " Facebook ".



Той чака способените органи да извършат цялостно следствие, да се открият аргументите и отговорността за нещастието, която по думите му е незапомнена в най-новата история на Северна Македония.

" В идващите дните на печал искам покой на душите на починалите и по-бързо възобновяване на ранените ", написа Пендаровски.09:58Македонските управляващи оповестиха, че починалите са 46  Катастрофата на
© Велко Ангелов

Загиналите в злополуката са 46 индивида, съобщи здравният министър на Северна Македония Венко Филипче пред " Пирогов ". Заедно с премиера Зоран Заев, външният министър Буяр Османи и българският му сътрудник Светлан Стоев, той посети оживелите 7 индивида в незабавната болница.

Заев съобщи, че когато са избухнали пламъците, хората на задните седалки от рейса са съумели да счупят прозореца и да се спасят.

Не всички потърпевши са от Скопие, добави Заев. Освен жителите на Северна Македония, има един жител от Сърбия и един с белгийско поданство, посочи македонският министър председател.



09:47Мястото на случая е наоколо до разклона за с. Боснек.
 Катастрофата на
© Гугъл.bg/Maps
09:25Стефан Янев посети оживелите в " Пирогов ", те са в устойчиво положение  Катастрофата на
© Цветелина Белутова, Капитал

Състоянието на потърпевшите, настанени в " Пирогов " е устойчиво, те са контактни и без заплаха за живота. Това заяви държавната пресслужба откакто министър председателят Стефан Янев беседва с тях в незабавната болница.

Шестима са с изгаряния, а един пациент е с контузия на крайници. След обзор и оценка на положението им са настанени за следене в Отделението по изгаряния на " Пирогов ".09:20Комисия ще ревизира положението на пътния сектор  Катастрофата на
© Надежда Чипева, Капитал

Министерството на районното развиване ще направи инспекция на положението на пътния сектор, където е станала злополуката, заяви пред Би Ти Ви министър Виолета Комитова.

" Още тази заран ще бъде образувана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на министерството и организация " Пътна инфраструктура ", съобщи тя и даде обещание резултатите незабавно да бъдат оповестени.

По мотив известия за голям брой сигнали за централизация на пътно-транспортни катастрофи в този сектор, тя сподели, че бъдат тествани преписките.09:14Външният министър на Северна Македония допуска, че пътувалите са поданици на Скопие  Катастрофата на
© Георги Кожухаров

Всички починали в злополуката на Автомагистрала " Струма " са младежи, съобщи македонският външен министър Буяр Османи, представен от Би Ти Ви, на брифинг пред " Пирогов ", където посети оживелите след случая.

По последни данни малолетните жертви са 12. Според неговата информация в рейса е имало 53 души.

Османи допуска, че множеството са поданици на Скопие, защото туристическата компания, провела пътуването, работи в македонската столица.

" В Северна Македония е имало дълъг уикенд поради народен празник и доста младежи са се записали за екскурзията ", означи Османи.

Османи ще даде спомагателна информация за положението на потърпевшите, откакто се срещне с тях.09:07Радев сервира съболезнования на Стево Пендаровски  Катастрофата на
© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев сервира съболезнования на своя сътрудник президента на Северна Македония Стево Пендаровски във връзка гибелта на десетки македонски жители на българска територия в злополука. От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изрази откровени съболезнования на фамилиите и околните на починалите, както и вяра за бързо възобновяване на потърпевшите при злополуката.

В този тежък миг България и Северна Македония споделят обща тъга, взаимност и съпричастност. Десетките животи, които бяха изгубени, са непрежалима загуба за нашите приятелски страни, е написа Радев.

Българският държавен глава прикани виновните институции да открият аргументите, довели до тежкия пътнотранспортен случай, както и за оказването на своевременна поддръжка за оживелите.09:00Движението в сектора на злополуката на " Струма " е спряно в двете направления  Катастрофата на
© Ройтерс

Вследствие на злополуката на 31 км на автомагистрала " Струма " (край отбивката за с. Боснек) на рейс, пътуващ от София за Благоевград, при която са починали 45 индивида, придвижването е спряно в двете направления край Долна Диканя. Очакванията са затварянето да продължи до момента в който текат процесуално-следствените дейности, разяснява вътрешният министър Бойко Рашков.

Пътуващите към столицата се отбиват към Радомир и поемат за София през Перник. Към момента над автомагистралата вали дъжд, а видимостта е извънредно лимитирана.08:58Заев се базира на оживял пасажер за детонация в рейса  Катастрофата на
© Велко Ангелов

Пред Би Ти Ви Зоран Заев съобщи, че е разговарял с един от оживелите пасажери, който е разказал, че е имало детонация, след която част от пътуващите са счупили прозорец и по този начин са се избавили.

Заев съобщи, че рейсът е влезнал в България през " Капитан Андреево ", а по време на злополуката е пътувал от София към Благоевград. Крайната дестинация в Северна Македония не му е известна.

Премиерът на Северна Македония ще посети първо " Пирогов ", след което ще организира среща с сътрудника си Стефан Янев. Заев към този момент му е благодарил за своевременната информация за случая.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР