Най-малко 44 палестинци, сред които над десет деца, бяха убити

...
Най-малко 44 палестинци, сред които над десет деца, бяха убити
Коментари Харесай

44 палестинци, сред които и деца, бяха убити при израелски удари в Рафах

Най-малко 44 палестинци, измежду които над 10 деца, бяха убити през днешния ден в Рафах, броени часове откакто израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че е изискал от армията да изготви проект за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на линията Газа град, преди идното сухопътно нахлуване против него, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1529
Нетаняху не разкри детайлности, нито времеви периоди, само че новината провокира всеобща суматоха. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а доста от тези хора бяха прогонени от домовете си след предходни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, в случай че изоставен и Рафах, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Израел твърди, че Рафах, който граничи с Египет, е последната останала цитадела на палестинската формация " Хамас " на територията на линията Газа.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри предизвести, че всяка израелска сухопътна атака в Рафах ще има " пагубни последствия ", и съобщи, че Израел има за цел в последна сметка да принуди палестинците да изоставен земята си. 

Шукри също по този начин съобщи, че Египет работи за превъзмогване на разликите сред враждуващите страни, с цел да се реализира непрекъснато преустановяване на огъня и да се освободят останалите заложници, взети в плен на 7 октомври, в подмяна на палестински пандизчии, които да бъдат освободени от пандизите в Израел.

Новината за идното нахлуване пристигна след седмица на изострено обществено напрежение сред Нетаняху и държавното управление на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Американски публични лица обявиха, че атака против Рафах без проект за мирното население ще аргументи злополука.

Израел бомбардира града съвсем всекидневно, даже и откакто през последните седмици сподели на цивилните да потърсят леговище там от боевете в намиращия се в близост на север Хан Юнис.

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в това време предизвести, че израелска атака против Рафах може да докара до " десетки хиляди убити и ранени ", съобщи Франс прес.

Ние предизвестяваме за злополука и всеобщо ликвидиране, което може да докара до десетки хиляди мъченици и ранени, написа в изказването.

От " Хамас " акцентират, че за тези вероятни последствия ще носят отговорност " американската администрация, интернационалната общественост и израелските окупатори ".

Германия и Саудитска Арабия приканиха поотделно Израел да не подхваща атака против град Рафах, тъй като тя ще докара до " предизвестена филантропична злополука ", както предизвести немската министърка на външните работи Аналена Бербок.

По последни данни на министерството на опазването на здравето в линията Газа, следено от " Хамас ", броят на палестинците, убити при израелски офанзиви от началото на войната на 7 октомври, е надхвърлил 28 хиляди, съобщи Франс прес. Тази информация не е доказана по самостоятелен път.

Броят на убитите се е нараснал през последните 24 часа със 117 до 28 064. По-голямата част от тях са дами, младежи и деца.

В Газа са били ранени над 67 хиляди души.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР