Най-малко 42 души са загинали, а 11 са изчезнали в

...
Най-малко 42 души са загинали, а 11 са изчезнали в
Коментари Харесай

Най-малко 42 загинали при наводнения и свлачища в Хаити

Най-малко 42 души са починали, а 11 са изчезнали в Хаити след проливните дъждове през уикенда, които провокираха наводнения и свлачища, оповестиха представители на гражданската отбрана, представени от Агенция Франс Прес.


Лошото време засегна седем от десетте департамента в страната, която към този момент е в продължителна филантропична рецесия, подхранвана от бандитско принуждение, политически срив и икономическа застоялост.

По данни на Организация на обединените нации мощните дъждове са засегнали 37 000 души и са разселили 13 400 души.

Особено тежко е потърпевш град Леоган, ситуиран на 40 км югозападно от столицата Порт-о-Пренс, където вредите са породени от три прелели реки.

Според хаитянските управляващи минимум 20 души са починали там.

" Жителите са обезверени. Те са изгубили всичко. Водите са опустошили нивите им, умъртвили са добитъка им ", съобщи кметът на Леоган Ернсон Анри.

По думите му в града са наранени хиляди фамилии, като акцентира, че популацията незабавно се нуждае от храна, питейна вода и медикаменти.

Наводненията нанесоха огромни материални вреди в цялата страна, като унищожиха стотици домове и повредиха няколко пътя.

" Въпреки че не става дума за вихър или тропическа стихия, вредите, следени в засегнатите региони, са обилни ", съобщи Жан-Мартен Бауер, координатор на Организация на обединените нации за филантропичните действия в Хаити.

В отговор министър-председателят Ариел Анри задейства Националния действен център за изключителни обстановки.

Тежките провали акцентират уязвимостта на страната от естествени бедствия и неспособността ѝ да понижи риска от стихии тъкмо сега, когато стартира сезонът на ураганите.

Още преди наводненията съвсем половината от популацията на Хаити се нуждаеше от филантропична помощ, като по данни на Организация на обединените нации тази цифра се е удвоила единствено за пет години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР