Най-малко 400 лева трябва да отделят родители на деца, които

...
Най-малко 400 лева трябва да отделят родители на деца, които
Коментари Харесай

Минимум 400 лв. са нужни за подготовка на първокласник във Варна

Най-малко 400 лв. би трябвало да отделят родители на деца, които ще бъдат в първи клас през новата образователна година. Това откри репортерската ни инспекция във Варна. Най-скъпо костват раницата и образователните пособия. Ако децата са две, родителите купуват в допълнение и компютър, тъй като чакат неприсъствена образователна година.

Зорница Михайлова е майка на първокласник, досега е платила 260 лв. за раница и състезателен екип. Това обаче са единствено част от разноските.

Не е малко, аз не работя, единствено брачният партньор ми работи, тъй като дребното дете не е на градина. Тепърва имаме още толкоз, в случай че не и повече да дадем. Аз съм останала с усещането, че когато става въпрос за деца, цените са повишени, тъй като хората знаят, че няма по какъв начин и ще купиш, споделя Зорница.

Заради инфлацията тази година цените на помагалата и материалите за учениците са по-високи.

Един комплект, като считам по едно пособие за всеки един от главните предмети, са към 40-50 лв.. Една раница може да варира от 100 лв. до 200 или 300, отново зависи от самата марка, споделя Цветан Радев от книжарница за учебници.

Учебниците в първи клас са безвъзмездни за децата, само че канцеларските материали са за сметка на родителите, които получават лист с нужното от класните ръководители.

Средна цена варира към 60 лв. един цялостен лист писалищен материали, който също включва кутия за хранене, бутилка за вода, добавя Цветан Радев.

Друг значителен разход за родителите са униформите. Обикновено те включват риза, вратовръзка и тениски с дълъг и пай ръкав. Общата сума е към 80 лв. според от компанията, която ги създава. Тази година и униформите са по-скъпи.

Причината за това е повишението на работната заплата, главно това, повишението на цените на главните платове, защото доставката на плата идва от Турция. В общи линии се стараем да работим на оптимално ниски цени с оглед обществената успеваемост, споделя Мая Неделчева, дизайнер.

И за учениците от по-горните класове разноските не са по никакъв начин малко.

Все още сме в процеса на обезпечаване, те всяка година стават все по-скъпи и от ден на ден на брой, долу-горе са към 100 лв. за тази година помагалата, които би трябвало да се купят, споделя Татяна Михова, майка на седмокласник.

Много родители, които имат повече от едно дете, са принудени да купуват в допълнение и компютър, тъй като се тормозят, че образователната година още веднъж може да бъде в онлайн среда. Така разходът от фамилния бюджет скача с още най-малко 400 лв..

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР