Най-малко 40 цивилни бяха убити миналия уикенд от бунтовници, свързани

...
Най-малко 40 цивилни бяха убити миналия уикенд от бунтовници, свързани
Коментари Харесай

40 цивилни са убити от бунтовници, свързани с Ал Кайда, в Буркина Фасо

Най-малко 40 цивилни бяха убити предишния уикенд от бунтовници, свързани с Ал Кайда, които се пробват да поемат контрола над обсаден град в мощно засегнатия северен район на Буркина Фасо . Това оповести службата за правата на Организация на обединените нации, като разгласи офанзивата за военно закононарушение, оповестява " Асошиейтед прес ".

Това е един от най-големите конфликти през последните години в западноафриканската страна. Голям брой бойци, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна " се пробват да поемат надзор над Джибо покрай границата с Мали.

Градът е ситуиран на 210 километра от столицата Уагадугу и е под обсада от бунтовници повече от година. В него има затрудненя при обезпечаването на съществени услуги.
 Клон на
Клон на " Ал Кайда " стои зад офанзива против военна база в Мали

Най-малко 49 цивилни и 15 бойци са били убити

При нападението, което беше осъществено в неделя, са ранени 42 души и са подпалени три лагера за вътрешно разселени хора , съобщи представителят на Службата за правата на индивида на Организация на обединените нации Сейф Маганго. Той упрекна за офанзивата джихадистката " Група за поддръжка на исляма и мюсюлманите ", която е обвързвана с Ал Кайда.

" Умишленото нахлуване против цивилни или лица, които не вземат участие директно във военните дейности, съставлява военно закононарушение ", разгласи отделът на Организация на обединените нации, цитирайки отчети от свои чиновници в страната.

" Асошиейтед прес " не можа да се свърже със очевидци или оживели в региона. Там има чести спирания на интернет и е известно, че военното държавно управление репресира гражданското общество.
 Хунтата в Буркина Фасо съобщи, че е осуетила опит за прелом
Хунтата в Буркина Фасо съобщи, че е осуетила опит за прелом

Това е вторият опит за прелом в страната от 2022 година насам.

" Атаките против цивилни са непростими и би трябвало да спрат, а виновните би трябвало да бъдат подведени под отговорност след задълбочени, безпристрастни и самостоятелни следствия от управляващите ", гласи изказването на Организация на обединените нации.

Около половината от територията на Буркина Фасо остава отвън контрола на държавното управление. Страната няма изход на море и е опустошена от джихадистки офанзиви. Хиляди са били убити там, а повече от 2 милиона души са разселени. Това заплашва в допълнение стабилността на страната,.
 Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби
Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби

В духа на тогавашните марксистки обичаи и тук Русия работи с стратегия най-малко и стратегия най-много.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР