Най-малко 40 000 души са се събрали днес в центъра

...
Най-малко 40 000 души са се събрали днес в центъра
Коментари Харесай

Москва почерня от протестиращи в подкрепа на Навални, арестуваха съпругата му, демонстрации и у нас

Най-малко 40 000 души са се събрали през днешния ден в центъра на Москва, с цел да стачкуват в поддръжка на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални съгласно репортерите на Ройтерс. Полицията заяви за 10 пъти по-малко стачкуващи.

Властите обявиха, че протестните акции в столицата и дузина други градове на Русия са противозаконни, и полицията задържа 1090 души през днешния ден, заяви правозащитният медиен план " ОВД-Инфо ", проследяваща демонстрациите в страната, съобщи Франс прес. Броят на арестуваните обаче непрекъснато пораства.

Сред близо десетохилядното голям брой на митинга в центъра на Москва публицисти от Агенция Франс Прес станаха очевидци на груби арести и конфликти сред служители на реда и стачкуващи, показва още организацията.

Полицията е задържала и активистката Любов Собол, съюзничка на Навални, заяви Ройтерс, базирайки се на свидетел.

Юлия, брачната половинка на съветския опозиционер Алексей Навални, заяви също, че е сложена под стража от полицията в Москва по време на демонстрацията, предадоха Франс прес и ТАСС.

" Извинете за неприятното качество (на снимката), светлината не е добра в затворническата кола ", иронизира тя в Инстаграм, където качи селфи от полицейския автомобил.

Вижте митинга в Москва на живо>>



Преди началото на митинга в центъра на съветската столица бяха задържани най-малко 100 души. Участниците в акцията са нападнали двама служители на реда, осведоми ТАСС.

При мобилните връзки и интернет услугите в Русия през днешния ден се следят спирания на фона на митингите, планувани в редица градове в страната. Властите от време на време се намесват в мобилните мрежи, с цел да затруднят връзката измежду протестиращите и шерването на видеа в интернет, добавя Ройтерс.

В Далечния изток и Сибир, където поради часовата разлика митингите започнаха по-рано, бяха арестувани над 350 души, присъединили се е демонстрациите макар студа и възбраната на управляващите, с цел да настоят за освобождението на Навални.

Протести в поддръжка на Навални през днешния ден в Русия има в над 90 града.

Вижте фрагменти от ареста на протестиращи>>



Протестни демострации и в България

Десетки души се събраха на проява и пред съветското посолство в София.

" Това, което се случи с Навални, е нечовечен удар против демокрацията, един пестник и облик на режима на Путин, който към този момент към 20 години безчинства в Русия " ;

" Тук съм поради Навални, независимост за Навални, независимост за всички политически пандизчии! " ;

" Единственото оръжие на Алексей Навални е истината. А в Русия за истината се арестува. И в случай че вършим прилика с България, нашето мото е " Гледайте Русия и се сещайте за България ", обявиха участници в акцията пред БНР.

Протестът в София беше проведен от съветския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо леговище в България. В поддръжка на Навални пред посолството пристигна и водачът на " Републиканци за България " Цветан Цветанов.

Над 120 съветски жители се събраха и пред генералното консулство на страната си и във Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР