Най-малко 36 души са загинали, а над 70 са ранени

...
Най-малко 36 души са загинали, а над 70 са ранени
Коментари Харесай

Оцелели от влаковата катастрофа в Гърция със смразяващи разкази за трагедията

Най-малко 36 души са починали, а над 70 са ранени при челния удар между пътнически и товарен трен в Гърция. Правителството разгласи тридневен народен печал. 

Сблъсъкът сред пътнически и товарен влак става пет минути преди среднощ. Около 40 души са починали, а най-малко още 20 са в неопределеност по информация на избавителните екипи, които към този момент 19:00 часа организират избавителни интервенции на място. На терен са повече от 200 спасители - пожарникари, доброволци, служители на реда и войска. 

След мощния преден удар избухва пожар и унищожава съвсем изцяло първите вагони. Огънят бушува към 4 часа. В пътническия трен по линията Атина - Солун е имало 350 пасажери. Част от тях студенти, които се връщат от карнавал. Оцелели описват, че са чупили стъклата на вагоните с куфари, с цел да излязат от блокираните вагони, съобщи БТВ.

„ Чухме пронизителен тропот. 10 кошмарни секунди вагонът се превърташе, до момента в който не спря на едната си страна. Паника, висящи кабели, счупени стъкла и огън на всички места. Докато се превъртахме, ни гореше. Скочихме от 2 метра височина, а долу имаше стоманени парчета “, споделя Стергиос Миненис, който е оживял при злополуката.

Спасителната интервенция стартира още през нощта под светлината на прожектори.

Оцелелите са извозени с рейсове до лечебни заведения в Лариса и в Солун. Сред тях са и двама българи - мъж и жена, които излизат от влака невредими и са добре.

„ Жената, която е била призната там е прегледана и освободена. За втория български жител, за който имахме информация от полицията, сигурно не е признат в болница. Най-вероятно с лека контузия се е отървал и той “, сподели генералният консул на България в Солун Антон Марков.

Други към момента търсят своите близки. Спасителната интервенция продължава с часове.

„ За страдание, намерихме над 40 тела. Не си припомням да е имало преди друга такава влакова покруса с толкоз доста починали и ранени “, сподели Пападимитриу Тимистоклис, член на избавителен екип.

„ Аз съм тук в група от 4 души, само че виждате какъв брой доста военни, служители на реда и пожарникари има на терен. По моя информация сме повече от 200 спасители. Такава покруса в железниците не си припомням “, споделя Василис Идополус, доброволец към избавителните служби.

Въпреки това, напъните да намерят оживели хора не престават. След случая министърът на превоза подаде оставка, а министър председателят Мицотакис даде обещание аргументите за нещастието да бъдат разкрити, а отговорните да бъдат осъдени. Според формалните управляващи влаковата катастрофа  е най-тежката и смъртоносната в актуалната исотрия на Гърция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР