Най-малко 33 души са загинали и повече от 70 са

...
Най-малко 33 души са загинали и повече от 70 са
Коментари Харесай

Десетки убити и ранени при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 33 души са починали и повече от 70 са били ранени при гърмеж по време на петъчните молебствия в шиитска джамия в афганистанския град Кандахар.

Това е втората сходна офанзива през седмицата, ориентирана към поклонници от малцинствената фракция.

Местен кореспондент в Кандахар уточни пред Ройтерс, че очевидци са описали трима нападатели-самоубийци, единият от които се е взривил на входа на джамията, а другите двама са взривили техните устройства в самата постройка.

"Ситуацията е доста неприятна. Болницата в Мирвайс изпраща известия и приканва младежите да дадат кръв ", сподели той, базирайки се на локална болница, където са били откарани мъртви и ранени от самоубийствения атентат.

Снимки и фрагменти от мобилни телефони, оповестени от публицисти в обществените мрежи, демонстрират доста хора, явно мъртви или съществено ранени по кървавия под на джамията "Имам Барга ", където нормално се събират за петъчната молитва към 500 души..

Здравен чиновник даде данни за 33-ма починали и 73-ма ранени и сподели, че крайната броят на жертвите може да бъде по-голям.

За в този момент никой не е поел отговорност за кървавото нахлуване.

Говорителят на вътрешното министерство Кари Саид Хости от ръководещото талибанско придвижване съобщи, че управляващите проверяват и събират детайлности. Взривът е станал единствено дни след нахлуване, зад което евентуално стоят бойци на "Ислямска страна ", при което починаха близо 80 шиитски вярващи в джамия в северния град Кундуз.

Посолството на Иран, комшия на Афганистан и най-голямата шиитска мощ в района, осъди нападението.

"Надяваме се водачите на талибаните да подхващат решителни дейности против тези зли терористични произшествия “, се споделя в известия на Техеран в Туитър.

Специални сили на талибаните дойдох на мястото на терористичната офанзива, с цел да го обезопасят, а към локалните поданици имаше апел да дарят кръв за ранените.

Местният филиал на „ Ислямска страна “, прочут като „ Ислямска страна - Хорасан “ на античното име на района, обхващащ Афганистан, ускори офанзивите след успеха на талибаните над подкрепяното от Запада държавно управление в Кабул през август.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР