Най-малко 32 загинали след свлачище в нефритова мина в Мианмар

...
Свлачище в нефритова мина в северната част на Мианмар уби
Коментари Харесай

Свлачище в нефритова мина в северната част на Мианмар уби най-малко 32 души, каза представител на местната противопожарна служба пред CNN в сряда.

Свлачището се е случило в отдалечения и планински град Хпакант в северния щат Качин в неделя, каза Са Тай За от противопожарната служба на Хпакант.

Всички открити тела са мъже и всички с изключение на един са били върнати на роднините им, добави За.

Срутването на пясъчна скала е накарало водата да нахлуе в близкото езеро и да хвана миньорите в капан, съобщи държавният вестник Global New Light of Myanmar.

Мианмар произвежда около 70% от нефрита в света, а Hpakant е дом на някои от най-големите и доходоносни мини за нефрит в света, на стойност милиарди долари.

Индустрията, подхранвана до голяма степен от търсенето от съседен Китай, е пълна с конфликти, корупция, експлоатация и разрушителни за околната среда практики, според групата за наблюдение с нестопанска цел Global Witness.

Групата изчисли, че производството на нефрит в Мианмар струва около 31 милиарда долара през 2014 г., почти половината от официалния БВП на страната през тази година.

Точната стойност на индустрията обаче не е известна, тъй като е до голяма степен нерегулирана. Институтът за управление на природните ресурси, група за застъпничество, класира сектора на скъпоценните камъни в Мианмар като един от най-непрозрачните в света.

Миньорите често са обеднели мигранти от други части на страната и са изложени на постоянен риск от смърт и нараняване от свлачища.

Повече от 160 души загинаха, след като проливен дъжд предизвика свлачище в мина за нефрит в Hpakant през 2020 г. Подобно смъртоносно бедствие се случи в същия район през 2021 г.

Хелън Ригън от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР