Десетки спасени от Италия от корабокрушения на мигранти, поне 30 все още са в неизвестност

...
Най-малко 30 мигранти са в неизвестност след две корабокрушения край
Коментари Харесай

Най-малко 30 мигранти са в неизвестност след две корабокрушения край италианския остров Лампедуза, според свидетелства на оцелели, съобщи агенцията по миграцията на ООН в неделя.

Около 28 души бяха съобщени за изгубени в морето от оцелели на една лодка, докато трима бяха съобщени за изчезнали от втората, след като и двамата потънаха при бурно време в събота, каза Международната организация по миграция (МОМ).

И двете са разклатени железни лодки, за които се смята, че са тръгнали от Сфакс в Тунис в четвъртък.

Културни посредници към МОМ смятат, че има „най-малко 30 души в неизвестност“, след като са говорили с оцелелите, каза пресаташето Флавио Ди Джакомо пред AFP.

Разследване на корабокрушенията е започнало в Агридженто, на близкия италиански остров Сицилия.

Началникът на полицията в Агридженто Емануеле Ричифари каза, че трафикантите са знаели, че се очаква бурно море.

„Който им е позволил или принуден тях, да си тръгнеш с това море е безскрупулен престъпник луд", каза той пред италианските медии.

"Прогнозата е бурно море за следващите няколко дни. Да се ​​надяваме, че ще спрат. Това ги изпраща на клане с това море", каза той .

В капан 

Докато бурното време продължи, противопожарните и алпийските спасителни екипи се подготвяха в неделя да изтеглят на безопасно място около 20 мигранти, хванати в капан на скалиста част от бреговата линия на Лампедуза.

Мигрантите са били там от късно в петък, след като лодката им беше хвърлена на скалите от силни ветрове.

Те бяха осигурени с храна, вода, дрехи и спешни термо одеяла от Червения кръст, но бреговата охрана не успя да ги спаси по море поради към високите вълни.

Ако ветровете не отслабнат, спасителите ще започнат да ги изкачват с лебедки нагоре по високата 140 метра (460 фута) скала на безопасно място, съобщиха медиите.

Преминаването на Централно Средиземно море от Северна Африка към Европа е най-смъртоносният в света.

Над 1800 души са загинали при опит за това досега тази година, каза Ди Джакомо - почти 900 повече от миналата година.

Истината е, че тази цифра вероятно ще бъде много по-висока. Много тела се откриват в морето, което предполага, че има много корабокрушения, за които никога не сме чували“, каза той.

Броят на откритите тела се е увеличил особено по така наречения Тунизийски маршрут, който става все по-опасен, Ди Флавио каза, поради вида на използваните лодки.

Имигрантите от Субсахара се изпращат в морето от трафиканти „в железни лодки, които струват по-малко от обичайните дървени, но са напълно негодни за плаване, лесно се разпадат и потъват “, каза той.

На мигрантите често се крадат двигателите от лодките им в морето, така че трафикантите да могат да ги използват повторно.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР