Най-малко 287 ученици, някои от които само на 8 години,

...
Най-малко 287 ученици, някои от които само на 8 години,
Коментари Харесай

287 ученици са отвлечени от тежко въоръжени мъже в Нигерия

Най-малко 287 възпитаници, някои от които единствено на 8 години, са арестувани от въоръжени лица, които са нахлули в учебното заведение им в северозападния щат Кадуна в Нигерия рано в четвъртък, заяви представител на полицията пред CNN в петък.

Повече от 300 възпитаници са били отвлечени рано в четвъртък от въоръжени бандити на мотоциклети, които нахлули в началното и междинното учебно заведение LEA в село Курига в региона Чикун на щата Кадуна, съобщи представителят на полицията в щата Мансур Хасан.

Някои от учениците са били избавени, само че 287 от тях са останали при похитителите, сподели Хасан.

" Учениците бяха отвлечени от територията на учебното заведение в четвъртък сутринта към 8:00 ч. (местно време). Около 287 възпитаници към момента са в ръцете на бандитите, 100 от началното учебно заведение и 187 от междинното учебно заведение ", сподели Хасан, като добави, че " в началото са били отвлечени над 300 възпитаници, само че някои са били избавени ".

По-рано Ройтерс заяви, че са отвлечени 227 деца, като се базира на преподавател, локален консултант и родители на изчезналите деца. Няколко други известия, в това число " Вашингтон пост " и локален вестник, оповестяват за 287, като се базират на шефа на учебното заведение.

CNN прецизира, че не може да ревизира тези данни по самостоятелен метод.

Губернаторът на щата Кадуна Уба Сани съобщи в изказване в четвъртък, че неговото държавно управление " прави всичко допустимо, с цел да обезпечи безвредното завръщане на отвлечените възпитаници и студенти ".

Сани съобщи също, че член на общността, който се е противопоставил на похитителите по време на нападението, е бил погубен, като добави, че президентът на Нигерия и съветникът по националната сигурност са осведомени със обстановката и че в Курига ще бъдат основани комитет по сигурността и военна база, с цел да се ускори сигурността в региона.

Щатът Кадуна, който граничи с нигерийската столица Абуджа на югозапад, се сблъсква с повтарящи се случаи на отвличания за откуп от бандити и през последните години стана очевидец на няколко всеобщи отвличания, в това число в региона, където се намира главното и междинното учебно заведение LEA.

През 2021 година минимум 140 възпитаници са отвлечени от въоръжени мъже от частно приблизително учебно заведение. Инцидентът става единствено няколко месеца откакто към 20 студенти от частен университет в село Касарами в Чикун са отвлечени от въоръжени лица, петима от които са убити, откакто не е спазен срокът за откуп, оповестиха тогава членове на фамилията пред CNN.

Нигерийският офис на " Амнести интернешънъл " осъди отвличането, като в същото време прикани управляващите да подхващат незабавни ограничения " за попречване на нападенията над учебни заведения, за отбрана на живота на децата и правото им на обучение ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР