Най-малко 28 от близо 300-те ученици, отвлечени от въоръжени мъже,

...
Най-малко 28 от близо 300-те ученици, отвлечени от въоръжени мъже,
Коментари Харесай

Отвличане в Нигерия: Поне 28 деца избягаха от похитителите си

Най-малко 28 от близо 300-те възпитаници , отвлечени от въоръжени мъже , са избягали , заяви губернаторът на щата Кадуна в Нигерия пред „ BBC News “. Нигерийската войска търси децата, отведени принудително от северния град Курига в четвъртък. Войските работят взаимно с полицията и локалните издирвателни екипи, с цел да проучат горите в Кадуна и прилежащите щати.

Настоящото закононарушение е най-голямото всеобщо похищение от учебно заведение от 2021 година насам. Група въоръжени мъже, каращи мотоциклети, похитиха близо 300 деца на възраст сред 8 и 15 години от начално и приблизително учебно заведение, оповестиха учебните управляващи. Смята се, че съвсем всяко семейство в града има дете измежду похитените.

Същевременно в болница умря ученикът на към 14 години, който беше прострелян от въоръжените мъже.

Децата са похитени ден след отвличането на дами и младежи от далечен град в щата Борно. Родителите и роднините им са образували групи и търсят помощ от прилежащите общности за определяне на местонахождението им.

Вицепрезидентът на Нигерия Кашим Шетима е на посещаване в Кадуна и би трябвало да се срещне с губернатора. Президентът Бола написа в обществените медии, че е уверен, че похитените ще бъдат избавени .

„ Нищо друго не е задоволително за мен и чакащите членове на фамилиите на тези отвлечени жители. Справедливостта ще спечелва “ , съобщи още той.

Властите търсят жертвите и в щатите Кацина и Замфара .

Масовото похищение в Кадуна разсъни мемоари за близо 300-те девойки , похитени в североизточния нигерийски град Чибок през 2014 година

В някои елементи на Северна Нигерия родители се тормозят за безопаността на децата си, когато са на учебно заведение. Отвличанията за откуп от въоръжени мъже станаха ендемични в Северна Нигерия, като не разрешават на хиляди деца да се образоват.

Последното огромно похищение, включващо възпитаници в Кадуна, беше през юли 2021 година, когато въоръжени мъже водиха повече от 150 възпитаници . Те бяха пуснати няколко месеца по-късно, откакто фамилиите им заплатиха откупи.

През 2022 година Нигерия одобри закон, забраняващ заплащанията на откупи на похитители и предусещащ 15 години „ отнемане от независимост “, в случай че някой го наруши. Той планува и закононарушението да се санкционира със гибел в случаите, когато похитените умрат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР