Най-малко 27 загинали след сблъсъци между враждуващи фракции в Либия

...
Най-малко 27 души бяха убити, а други 106 бяха ранени,
Коментари Харесай

Най-малко 27 души бяха убити, а други 106 бяха ранени, когато избухнаха сблъсъци между две мощни въоръжени фракции в южната либийска столица Триполи, се казва в изявление на службите за спешна помощ на страната във вторник.

Боевете започнаха в понеделник след задържането на командира на 444 бригада Махмуд Хамза, докато се опитваше да премине през главното летище Митига в Триполи. Той беше задържан от съперническа фракция, Специалните сили за възпиране, които контролират летището. Причината за задържането му остава неизвестна.

Сблъсъците престанаха късно във вторник след споразумение, постигнато с признатото от ООН правителство на националното единство за прехвърляне на Хамза на неутрална страна, както съобщава държавната информационна агенция LANA.

Сред жертвите има цивилни, съобщи LANA.

Боевете се смятат за най-тежките за тази година с изображения, показващи дим, издигащ се над столицата след битките през нощта.

Споразумението, според LANA, включва прекратяване на всички военни операции в Триполи, връщане на военни части в казармите им, оценка на щетите на обществена и частна собственост и правителството на националното единство да издаде компенсации.

Мисията на ООН за подкрепа в Либия (UNSMIL) заяви във вторник, че „следи отблизо инцидентите и събитията, свързани със сигурността, в Триполи от вчера и тяхното въздействие върху цивилното население. Мисията напомня на всички участващи страни за отговорността им съгласно международното право да защитават цивилните.

Страната не е видяла много мир, откакто беше разделена между враждуващи фракции от 2014 г. след подкрепения от НАТО бунт срещу Муамар Кадафи през 2011 г. Специалните сили за възпиране и 444 бригада се смятат за най-силните военни сили в либийската столица, според Ройтерс.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР