Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души

...
Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души
Коментари Харесай

Най-малко 25 мигранти загинаха, а още 15 души са в неизвестност край бреговете на Тунис

Най-малко 25 мигранти от Африка починаха, а още 15 души са в неопределеност, откакто лодка, пренасяща ги към Европа, потъна в Средиземно море край крайбрежията на Тунис, оповестиха управляващите в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Тунизийската брегова защита е извадила телата на 15 души отдолу под лодката, която се обърнала покрай крайбрежието на град Сфакс, пристанище в източната част на централен Тунис, заяви локалната прокуратура.

Предишният ден бреговата защита е разкрила други 10 тела и е избавила 72 мигранти от потъналия кораб. По разкази на оживели сред 15 и 20 души, които са били на лодката, към момента са в неопределеност.

Почти всички починали или избавени са от Субсахарска Африка.

През последните седмици зачестиха опитите за незаконна миграция от тунизийския бряг към крайбрежията на Италия, при което десетки хора починаха, а доста се водят за изчезнали. Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

Европейските страни разчитат на страните от Северна Африка да управляват миграцията, а през вчерашния ден Италия даде обещание на Тунис голям брой вложения и помощ при договарянията за разпределяне на помощ от Международния валутен фонд, защото италианското държавно управление се стреми да понижи броя на идващите в страната мигранти.

Напрежението към миграцията тази година в Тунис се увеличи, откакто президентът Каис Сайед разпореди да се вземат строги ограничения против мигрантите от Субсахарска Африка. Коментарите му разпалиха расистки настроения и обиди, ориентирани против чернокожите в Тунис, и провокираха интернационалните рецензии и угриженост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР