Най-малко 239 души в 33 различни болници в Норвегия се

...
Най-малко 239 души в 33 различни болници в Норвегия се
Коментари Харесай

Мокри кърпички, изглежда, заразиха над 200 души в болници в Норвегия

Най-малко 239 души в 33 разнообразни лечебни заведения в Норвегия се разболяват поради бактерията Pseudomonas aeruginosa . И главният обвинен за необикновените случаи на болест са… мокри кърпички. Това оповестяват от Норвежкия институт за публично здраве (NIPH). 

Първите случаи са регистрирани през ноември 2020 година в болница в Трьомсо. След като в продължение на няколко месеца лекарите не са сигурни кой е главният извършител, те най-сетне откриват бактерията, отговорна за болестта – освен това в пакет с мокри кърпички за еднократна приложимост, създадени от основаната във Англия компания Vernacare. Миналата седмица NIPH разгласи, че вариантът е открит в още осем други пакета от същия вид, което укрепва съмненията, че точно мокрите кърпички са отговорни за всички случаи.

Въпросните кърпички, които към този момент са спрени от продажба от NIPH, се употребяват в лечебните заведения при измиването на пациенти, които са прекомерно заболели или слаби, с цел да се изкъпят независимо.

Следващата цел на NIPH е да открие какъв тъкмо е мащабът на заразяването.

Бактерията не може да навреди на здрави хора, само че може да провокира сериозна зараза при пациенти с отслабена имунна система. Симптомите на евентуално смъртоносното заболяване зависят от това коя част на тялото е инфектирана, само че те могат да варират от тресчица и главоболие до кожни обриви.

Бактерията се среща из най-различни места в природата, в това число във влажната почва и във водата, само че постоянно попада и в лечебни заведения и старешки домове поради способността си да заразява имунокомпрометирани пациенти. Колкото и необичайно да звучи, бактерията може да разгражда недопечен петрол, което значи, че може да бъде потребен инструмент при почистването на нефтени разливи.

Друг значителен проблем е, че бактерията развива устойчивост към антибиотици (както прочее се случва и с всички останали болнични инфекции). Поради несъразмерната приложимост на антибиотици лекарите по целия свят изпитват все по-сериозни усложнения при лекуването на инфекции с P. aeruginosa . Всъщност съгласно Световната здравна организация резистентната на голям брой медикаменти P. aeruginosa е избрана като един от 12-те патогена с най-голям риск, които би трябвало да следим изкъсо.

Според статистики на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите през 2017 година резистентната към голям брой медикаменти P. aeruginosa е провокирала 32 600 инфекции измежду приетите в болница пациенти в Съединени американски щати, като 2700 от тях са умряли.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР