Най-малко 22 души ще са необходими, за да поддържат колония

...
Най-малко 22 души ще са необходими, за да поддържат колония
Коментари Харесай

Поведенческите модели ключови за колонизацията на Марс

Най-малко 22 души ще са нужни, с цел да поддържат колония задоволително дълго, за определяне на човешко наличие на Марс.


Това е заключението на ново изследване на екип от откриватели в Съединени американски щати, които са употребявали моделиране и симулация, с цел да дефинират минималния първичен размер на популацията за сполучлива колония на Марс, която да процъфтява, оповестява " Science Alert ".

Ако броят на заселниците е по-малък, колонията може да се окаже несполучлива и да тръгне по драматичен път.

Това е доста по-малко от предходната оценка от 110 души. Колкото повече, толкоз по-добре, въпреки че пътните разноски за пътешестване до Червената планета ще набъбнат с всеки спомагателен човек, който би трябвало да се храни.

Но казусът не е единствено в броя на хората. Изследователите откриват, че симулираната колония на Марс би трябвало да има подобаваща композиция от видове персони, които да работят дружно дълго време в доста изолирана среда, другояче всичко може да се провали.

Мисия до Марс с екипаж в близкото бъдеще на човечеството стартира да наподобява по-скоро като наложителност, в сравнение с като опция. Докато не отидем там, няма да знаем какъв брой жизнеспособна може да бъде една дълготрайна колония или база, само че знаем, че това ще бъде мъчно, с доста проблеми за решение.

" Освен добива на няколко съществени минерала и вода, колонизаторите ще бъдат подвластни от снабдяването от Земята и попълването на нужните артикули посредством софтуерни средства, т.е. делене на марсианската вода на О2 за дишане и водород за гориво ", пишат откривателите.

" Освен техническите и инженерните провокации, бъдещите колонизатори ще бъдат изправени и пред психически провокации и провокации, свързани с човешкото държание. Нашата цел е да разберем по-добре поведенческите и психическите взаимоотношения на бъдещите марсиански колонисти посредством метод на моделиране, учредено на модели на личностно държание ", прибавят те.

Моделирането въз основата на модели е техника, която нормално се употребява в здравните или икономическите проучвания. По принцип това са компютърни симулации, предопределени за проучване на взаимоотношенията на самостоятелно вземащи решения " сътрудници " в дадена система. Въпреки че нормално се концентрира върху хора, системата може да включва и обекти, местонахождение и ход на времето.

Екипът е присъединил в моделирането си четири вида персони:

1. Съгласяващи се, с ниска конкурентоспособност, ниска експанзия и ниска фиксация върху рутината

2. Социални, които са умерено конкурентни, съревновават се в обществените взаимоотношения и се нуждаят от такива, само че също по този начин имат ниска фиксация в рутината

3. Реактивни, които са умерено конкурентни, съревновават се в обществените взаимоотношения и са закрепени върху рутината

4. Невротици, които са мощно конкурентни, нападателни в обществените контакти, мощно закрепени към рутината и имат проблеми със скуката.

На всеки сътрудник в изследването са заложени и умения от две категории: ръководство и инженерство. Взети са поради и други фактори, като наличност на запаси, междуличностни връзки и съчетаване на задания.

Екипът изследва човешките нападения в изолирани среди с високо равнище на стрес, като Антарктида, подводници и Международната галактическа станция, с цел да разбере по-добре провокациите и стресовите фактори.

Екипът е прави 5 пускания на своя модел за интервал от 28 години, като трансформира размера на популацията от 10 до 170 на стъпки от по 10 индивида, а по-късно тества даже по-малки първични популации.

Тъй като има четири сериозни задания, които би трябвало да се извършват непрекъснато - като производството на въздух, вода и храна, както и премахване на отпадъците и поправки след повреди - размерът на популацията от 10 индивида е избран като безспорен най-малко за постоянна колония. Във всеки стартов пакет са включени еднакъв брой от всеки вид персона.

След 28 години минималното стартово население, което е в положение да поддържа популация, по-голяма от 10 индивида, се оказва 22 души. Но видът персона изиграва забележителна роля.

" При всички опити съгласяващият се вид персона беше единственият, който оцеля през цялата дълготрайност ", пишат откривателите.

" Това евентуално се дължи на обстоятелството, че той има най-висока дарба за оцеляване, а след дълги интервали от време всеки сътрудник е изложен на серия от взаимоотношения със стресови обстановки, както и на произшествия в космоса и местообитанието. "

Може би не е изненадващо обаче, че невротичните видове персони съставляват отговорност в границите на симулацията. Екипът открива, че невротиците подтикват намаляването на марсианското население. Те умират с доста по-висока скорост от другите видове личности; и единствено когато невротичните персони доближат задоволително ниско равнище, останалата част от популацията може да се стабилизира.

За благополучие тази информация не е нова за НАСА, която към този момент избира астронавти единствено след дълъг и деликатен развой на инспекция, включващ оценка на личността.

Въпреки това проучването демонстрира какъв брой значимо може да бъде да се вземат поради особеностите на индивида в планирането на бъдещите галактически задачи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР