Най-малко 20 души са загинали, а десетки други бяха ранени

...
Най-малко 20 души са загинали, а десетки други бяха ранени
Коментари Харесай

20 загинали след земетресението в Япония

Най-малко 20 души са починали, а десетки други бяха ранени при мощното земетресение с магнитуд 7,6 от понеделник, което удари полуостров Ното на северозападното крайбрежие на Япония, оповестява " Блумбърг ".

Бедствието нанесе и големи материални вреди - събори здания, блокира пътища, провокира цунами и пожари тук-там. Много семейства са без ток. 

Предупреждението за цунами за по-голямата част от крайбрежието на Японско море беше анулирано във вторник сутринта

Вторични земетресения раздрусаха района на към 315 километра северозападно от Токио, до момента в който избавителните екипи към момента работят.
 Япония изтегля 100 000 души след мощното земетресение
Япония изтегля 100 000 души след мощното земетресение

Земетресение бе с магнитуд 7,6 по Рихтер и последвало цунами удариха страната

Японското държавно управление заяви в понеделник, че е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури на западния бряг на основния японски остров Хоншу да се изтеглят след мощното земетресение.

Японският министър председател Фумио Кишида сподели пред кореспонденти късно в понеделник, че са изпратени избавителните екипи, макар че достъпът до засегнатите от земетресението региони е сложен заради засегнатите пътища.

Земетресението идва в сензитивен миг за нуклеарната промишленост на Япония, която се сблъсква с гневна опозиция от някои локални поданици след земетресението и цунамито през 2011 година, които провокираха нуклеарни повреди във Фукушима. Цели градове бяха опустошени от бедствието.

Миналата седмица Япония анулира оперативната възбрана, наложена на най-голямата нуклеарна централа в света Kashiwazaki-Kariwa, която не работи след цунамито през 2011 година

Органът за нуклеарно контролиране съобщи, че не са доказани нередности в нуклеарни централи по Японско море, в това число пет дейни реактора в заводите Ohi и Takahama на Kansai Electric Power в префектура Фукуи.
 Цунами удари Япония след мощно земетресение Обновена
Цунами удари Япония след мощно земетресение

Най-малко един човек е умрял

Предупреждение за цунами бе издадено и в източните съветски градове Владивосток и Находка.

Президентът Джо Байдън сподели, че неговата администрация е в контакт с японски чиновници и Съединени американски щати са подготвени да обезпечат всяка нужна помощ за японския народ, съгласно изказване на Белия дом.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР