Най-малко 19 мигранти от Африка загинаха, когато лодката им потъна

...
Най-малко 19 мигранти от Африка загинаха, когато лодката им потъна
Коментари Харесай

Отново загинали мигранти в морето край Тунис

Най-малко 19 мигранти от Африка починаха, когато лодката им потъна край Тунис, до момента в който се опитваха да прекосят Средиземно море към Италия, заяви правозащитна група в неделя. Това е следващата от серия произшествия с лодки с мигранти край Тунис, предава Ройтерс.

През последните четири дни пет лодки с мигранти потънаха край южния град Сфакс,, след доста нарастване на мигрантския поток, насочващ се по море към Италия.

Тунизийската брегова защита избави петима души от лодката край крайбрежията на Махдия след пътешестване, почнало от плажовете на Сфакс, сподели Ромадан бен Омар, чиновник във Форума за обществени и стопански права (FTDES) пред Ройтерс.

Бреговата защита заяви, че е спряла към 80 лодки, пътуващи към Италия през последните четири дни, и е задържала повече от 3000 мигранти , най-вече от страни от Африка на юг от Сахара.

Крайбрежието покрай Сфакс се трансформира в съществена насочна точка за хора, бягащи от бедността и споровете в Африка и Близкия изток с вярата за по-добър живот в Европа.

Последното злополучие идва в разгара на акция за арести от страна на тунизийските управляващи на африканци от Субсахарска Африка без документи.

Според данни на Организация на обединените нации минимум 12 000 мигранти, достигнали Италия тази година, са отплавали от Тунис, спрямо 1300 през същия интервал на 2022 година Преди това Либия беше главната насочна точка за мигрантите.

Според статистиката на FTDES бреговата защита на Тунис е предотвратила отпътуването на повече от 14 000 мигранти, тръгващи с лодки през първите три месеца на тази година, спрямо 2900 през същия интервал на предходната година.

Италианската брегова защита заяви в четвъртък, че е в две интервенции край южното италианско крайбрежие.

Европа рискува да види голяма вълна от мигранти, идващи по крайбрежията й от Северна Африка, в случай че финансовата непоклатимост в Тунис не бъде предпазена, сподели италианският министър председател Джорджия Мелони в петък. Мелони прикани МВФ и някои страни бързо да оказват помощ на Тунис, с цел да се избегне краха му.
 Парламентът в Тунис заседава за първи път от близо 2 години
Парламентът в Тунис заседава за първи път от близо 2 години

Новият законодателен орган има по-малко пълномощия от своя предходник поради новата конституция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР