Най-малко 18 протестиращи са убити при сблъсъци в главния град

...
Най-малко 18 протестиращи са убити при сблъсъци в главния град
Коментари Харесай

Кървав ден в Мианмар - убиха най-малко 18 протестиращи срещу преврата

Най-малко 18 протестиращи са убити при конфликти в основния град на Мианмар - Янгон, откакто политиците, свалени от военния прелом, приканиха към " гражданска война ".

Силите за сигурност откриха огън до момента в който протестиращите използваха против тях пръчки и ножове.

Пратеникът на Организация на обединените нации за Мианмар изрично осъди продължаващото клане, откакто минимум 18 протестиращи бяха убити в един от най-смъртоносните дни след преврата в страната.

" Международната общественост, в това число страните в района, би трябвало да се обединят в символ на взаимност с народа на Мианмар и неговите демократични желания ", съобщи Кристин Шренер Бъргенер в публично изказване.

Мианмар беше обзет от митинги след военния прелом на 1 февруари.

Военните управници задържаха Аун Сан Су Чжи, цивилния водач на страната и началник на партията Национална лига за народна власт (НЛД). НЛД завоюва безапелационно по време на изборите предходната година, само че военните твърдяха, че е имало необятно публикувани измами.

Някои от свалените депутати отхвърлиха да одобряват преврата и се скриха. В първото си обществено послание водачът им Ман Уин Каинг прикани протестиращите да се защитят против военните репресии по време на това, което той назова " гражданска война ".

" Това е най-мрачният миг за нацията и моментът, когато зората е най-близо ", сподели той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР