Най-малко 177 военнопленници са загинали, докато са били в руски

...
Най-малко 177 военнопленници са загинали, докато са били в руски
Коментари Харесай

Тъжна статистика от Киев: Най-малко 177 украински военнопленници са загинали в руски плен

Най-малко 177 военнопленници са починали, до момента в който са били в съветски плен от началото на пълномащабната инвазия на Москва.

Това съобщи Виктория Цимбалюк, представител на Украинския координационен център за отнасяне на военнопленници, заяви „ Киев Индипендънт “.

Тя твърди, че заради неналичието на интернационален контрол същинският брой на починалите в съветски затвори може да е доста по-висок. Повечето украински бойци, които са били освободени, в никакъв случай не са били посетени от представители на Червения кръст, до момента в който са били в съветски плен, съобщи омбудсманът Дмитрий Любинец през юли.

Русия отхвърля да удостовери пленяването или местонахождението на хиляди украински военнопленници.

„ Разбира се, не всички тела са върнати, а доста даже не са доказани от Русия, че са в плен “, сподели Цимбалюк.

Има голям брой отчети за украински военнопленници, подлагани на мъчения или убивани, до момента в който се намират в съветски плен. През септември Главната прокуратура заяви, че се водят наказателни следствия по отношение на изтезанието на 84 украински военнопленници.

Още 16 военнопленници наподобява са били убити от съветските сили, откакто са се предали на фронтовата линия край Покровск, обявиха прокурорите на 1 октомври. Това е най-големият регистриран случай на всеобща екзекуция на предали се бойци на бойното поле.

От началото на пълномащабната война Украйна и Русия са направили 57 обмена на пленници.

От съветски плен са върнати общо 3672 украинци. Киев се стреми да организира замяна на всички пленници, което беше една от тематиките на срещата на върха за мир в Украйна, провела се в Швейцария в средата на юни.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР