Най-малко 150 души бяха ранени след като торнадо премина през

...
Най-малко 150 души бяха ранени след като торнадо премина през
Коментари Харесай

Опустошително торнадо в Чехия, минимум 150 пострадали

Най-малко 150 души бяха ранени откакто торнадо мина през Южна Моравия в Чехия, оповестяват международните организации като се базират на незабавна помощ и локални медии. Според представители на пожарната има и починали, само че точният им брой за момента не е явен.

Чешката телевизия осведоми, че скоростта напразно на бурята евентуално е била сред 267 и 322 километра в час, което я прави най-силната в историята на страната.

Кадри в обществените мрежи и в осведомителните уеб сайтове демонстрират отнесени покриви на здания, изпотрошени прозорци и коли и съборени дървета. Според малкия екран разрушенията в 7 дребни града в района са съществени. Представител на град Хрушки от своя страна съобщи, че към половината от обитаемото място на практика е съпоставено със замята.

Вътрешният министър Ян Хамачек дефинира обстановката като сериозна и заяви, че всички незабавни екипи са изпратени на място. По думите му управляващите разискват и включването на армията в избавителните действия.

Няма данни за потърпевши български жители

Към момента няма данни за потърпевши български жители след тежката стихия с торнадо, разразила се в югоизточните региони на Чешката република, оповестиха тази заран от Министерство на външните работи.

Посолството ни в Прага досега не е получавало сигнали от бедстващи български жители или публични данни от чешките управляващи за потърпевши от естественото злополучие наши сънародници.

Дипломатическата ни задача следи обстановката и е в подготвеност да окаже помощ при нужда.

При потребност от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в незабавни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991

Д-р Борис Таблов описа пред БНР от първо лице за случилото се в Чехия. Той и фамилията му са били на път от Германия за България, а естественото злополучие ги е заварило на автомагистралата от Братислава за Бърно.

„ Изведнъж притъмня. Започна да вали доста щедро - в началото проливен дъжд, след това град, 15 минути валя град доста сериозен. Видяхме обърнати тирове по автомагистралата. Стълбовете за електрическия ток бяха сгънати на две, което беше доста впечатляващо. Жиците на далекопроводите лежаха на средата на автомагистралата. Стояхме 4 часа ", описа доктор Таблов в предаването „ Преди всички ".

Градушката е била с величина на топка за тенис на корт, посочи Таблов.

„ Самото торнадо очевидно е минало доста покрай нас, съдейки по провалите, които бяха единствено на километър от нас. Така че сме имали шанс да ни се размине. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР