Най-малко 15 хиляди души няма да могат да гласуват заради

...
Най-малко 15 хиляди души няма да могат да гласуват заради
Коментари Харесай

БХК призовава карантинираните да заявят подвижна урна и след срока

Най-малко 15 хиляди души няма да могат да гласоподават поради вируса COVID-19 , оповестиха от Българския хелзински комитет (БХК). Към 31 март 2021 година 5176 души са новорегистрираните инфектирани с COVID-19.

На 31 март беше и последният ден, в който заболелите, както и техните контактни сложени под карантина, могат да заявят преносима урна за изборния ден . Това е вписано в хронограмата на ЦИК.

Всеки, който бъде подложен под карантина от през днешния ден до изборния ден (включително), няма да може да съобщи такава кутия и е дейно лишен от право да гласоподава. Това значи, че минимум 15 хиляди души няма да могат да гласоподават.

Независимо, че ограничаването е по силата на закон, и збирателното право е обезпечено в Конституцията на Република България и е едно от нашите неприкосновени цивилен права.

От неправителствената организация приканват всички карантинирани да подадат заявление за преносима изборна кутия, без значение дали датата на карантинирането им е до 31 март или някой от идващите три дни. Ако макар подаденото заявление не ви бъде обезпечена опция да упражните своето право на глас, подайте ни сигнал на [email protected] .

Декларацията за заявяване на преносима урна можете да намерите на уеб страницата на ЦИК тук: https://www.cik.bg/bg/ns2021/covid-sik

Централна изборна комисияhttps://www.cik.bg
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР