Най-малко 15 000 жертви на горещото време в Европа през

...
Най-малко 15 000 жертви на горещото време в Европа през
Коментари Харесай

Над 16 хил. европейци са загинали заради жегите това лято

Най-малко 15 000 жертви на горещото време в Европа през 2022 година
Най-малко 15 хиляди души са умряли в Европа от горещото време през 2022 година до момента, заяви Световната здравна организация. Испания и Германия са измежду най-засегнатите страни.

Трите месеца от юни до август бяха най-горещите в Европа от началото на записите , а извънредно високите температури доведоха до най-тежката суша, на която континентът е бил очевидец от Средновековието насам .

" Въз основа на предоставените досега данни за обособените страни се счита, че минимум 15 000 души са умряли точно заради горещините през 2022 година ", съобщи в изказване районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.

" През трите месеца на лятото здравните управляващи оповестиха за близо 4000 смъртни случая в Испания, над 1000 в Португалия, над 3200 в Обединеното кралство и към 4500 смъртни случая в Германия ", добави той.

" Очаква се тази цифра да се усили, тъй като от ден на ден страни оповестяват за несъразмерни смъртни случаи в резултат на горещините . "

Културите в европейските житници изсъхнаха, тъй като сушата докара до рекордно интензивни горски пожари и оказа мощен напън върху енергийната мрежа на континента.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР