Най-малко 14 цивилни души са загинали при въздушни удари на

...
Най-малко 14 цивилни души са загинали при въздушни удари на
Коментари Харесай

Пускат хуманитарна помощ в Източна Гута

Най-малко 14 цивилни души са починали при въздушни удари на режима на сирийския президент Башар Асад в обсадения анклав Източна Гута, следен от сирийските бунтовници.

По информация на Сирийския център за наблюдаване на човешки права при офанзивата са били употребявани варелни спонтанни бомби, които предизвикват безобразни вреди, съобщи Агенция Франс Прес. 10 или повече от починалите са в селището Хамурийе.

Нападението идва, откакто президентът Башар Асад съобщи, че въздушните офанзиви ще продължат. Правителствените сили към този момент управляват съвсем една трета от бунтовническия анклав край Дамаск, а настъплението продължава.

От възобновяване на офанзивите през средата на февруари цивилните жертви в анклава са към този момент над 700. Много от тях са дами и деца. Други над 5 500 души са ранени.

Въздушните офанзиви в Източна Гута идват тъкмо до момента в който ескорт от камиони с филантропична помощ се приготвя да влезе в бунтовническия регион.

46-те камиона ще бъдат първите, които ще доближат обсадения анклав от средата на февруари, макар неотдавнашното преустановяване на огъня, утвърдено от Съвета на Организация на обединените нации и късите ежедневни примирици, поръчани от Русия, съобщи BBC.

Служител на Световната здравна организация (СЗО) съобщи пред Ройтерс обаче, че управляващите от режима на сирийския президент Башар Асад са премахнали всички хирургически ресурси от камионите, преди те да бъдат пуснати към бунтовническия анклав. Вчера Башар Асад отхвърли това. По думите му офанзивата би трябвало да продължи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР