Най-малко 14 са жертвите на супер тайфуна Мангхут, който премина

...
Най-малко 14 са жертвите на супер тайфуна Мангхут, който премина
Коментари Харесай

Тайфунът „Мангхут” взе най-малко 14 жертви!

Най-малко 14 са жертвите на супер тайфуна Мангхут, който мина над Филипините, оповестява БГНЕС. Бурята остави пътека от опустошения на централния остров Лусон, преди да се насочи на запад към Китай. Почти всички здания в град Тугуегарао са понесли обилни вреди. На места са прекратени връзките.

Скоростта на ветровете сега е от 185 километра в час, като проливните дъждове провокираха големи свлачища. Стотици хиляди хора от крайбрежните региони бяха евакуирани поради предстоящи талази с височина от 6 метра.

На места има проблеми с връзката. Няма и електричество. До момента починалите са станали жертва на свлачища, породени от проливните дъждове.

Жертвите са били открити на остров Лусон, чиято северна част бе пометена от Мангхут.

„ Все още вършим оценка на вредите и се опитваме да достигнем до потърпевшите. Вероятно броят на починалите ще се усили “, съобщи Рикардо Джалад от националната работа за Гражданска отбрана.

Супер тайфунът Мангхут – най-голямата буря в Тихия океан за тази година – остави пътека от опустошения при прекосяването си през Филипините и взе първата си жертва – жена, пометена от високите морски талази в Тайван.

Бурята мина през северните елементи на филипинския остров Лусон, където отнесе покриви, изкорени дървета и скъса далекопроводни жици. В региона живеят близо 10 милиона души, като множеството от къщите им са елементарни дървени постройки.

Мангхут напусна архипелага и се е насочил към гъстонаселения Хонконг и източната част на Китай. Властите във Филипините изпратиха спомагателни екипи, които да окажат помощ на потърпевшите и да извършат оценка на вредите в провинциите, които понесоха директния удар на стихията.

Тайфунът поддържа непрекъсната скорост на ветровете от 170 километра в час, като поривите им могат да доближат до 260 километра в час. Средно регионът на филипинския архипелаг годишно е удрян от по 20 тайфуна, които вземат стотици жертви и оставят милиони хора без заслон.

Заради Мангхут управляващите към този момент изтеглиха стотици хиляди души поради заплаха от огромни наводнения и свлачища.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР