Най-малко 133 000 души, засегнати от опустошителните земетресения през февруари

...
Най-малко 133 000 души, засегнати от опустошителните земетресения през февруари
Коментари Харесай

Над 130 000 турци от зоната на земетресенията ще гласуват извън родните си места

Най-малко 133 000 души, наранени от опустошителните трусове през февруари в южната част на страната, ще гласоподават отвън родните си места, заяви ръководителят на Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция, представен от Ройтерс.

Президентските и парламентарните избори в Турция са планувани за 14 май, три месеца откакто мощни трусове раздрусаха 10 окръга в южната част на Турция, при което починаха над 50 000 души и милиони хора останаха без дом.

Служители на ВИК са на посещаване в засегнатите от земетресението окръзи, с цел да се срещнат с подготовките за изборите, сподели пред кореспонденти ръководителят на комисията Ахмет Йенер.

" Около 133 000 гласоподаватели от зоната на земетресението са сменили секцията си по непрекъснат адрес със секция в различен окръг, а 600 000 гласоподаватели са трансформирали напълно мястото си на гласоподаване ", сподели Йенер.

ВИК съобщи по-рано, че няма спънки за осъществяване на избори в зоната на земетресението и разгласи спомагателни ограничения. Така да вземем за пример бяха слагане урни за гласоподаване на гласоподавателите във краткотрайни места за настаняване и бе предоставена опция на преместилите се елементарно да сменят адресната си регистрация.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-голямото си политическо предизвикателство за повече от две десетилетия отпред на Турция, отбелязва организацията. Последните социологически изследвания демонстрират, че той изостава от Кемал Кълъчдароглу, претендента на главния опозиционен Национален алианс.

Повече от 64 млн. турски жители, от които 3,4 млн. в чужбина, са регистрирани да гласоподават на изборите, сподели Йенер.

Общото население на Турция е към 85 милиона души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР