Най-малко 12 души бяха убити, а 20 - ранени, при

...
Най-малко 12 души бяха убити, а 20 - ранени, при
Коментари Харесай

12 души, сред които трима висши командири на Ислямски джихад, бяха убити при израелски въздушни удари в Газа

Най-малко 12 души бяха убити, а 20 - ранени, при израелски въздушни удари по обекти на Ислямски джихад в линията Газа тази нощ, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на медицински източници в крайбрежния анклав.

Израелската войска заяви, че е умъртвила трима високопоставени представители на военното крило на радикалната палестинска формация - Бригадите Ал Кудс (арабското название на Йерусалим). Това са Джихад Ганам, секретар на военния съвет на Бригадите Ал Кудс, командващият военното крило на Ислямски джихад в северната част на крайбрежния анклав и член на военния съвет Халил ал Бахтани, както и Тарек Езедин, който отговарял за координацията сред Бригадите Ал Кудс в линията Газа и на окупирания Западен бряг. Според израелската войска тримата са били виновни за ракетния обстрел по страната напоследък.

Убити били също съпругите на въпросните водачи на Бригадите Ал Кудс и няколко от децата им.

Ислямски джихад е втората по въздействие въоръжена формация в линията Газа след Хамас - ислямисткото придвижване, което управлява анклава, на който Израел е наложил обсада, отбелязва Ройтерс.

Местни поданици обявиха по-рано пред АП, че са чули няколко мощни детонации. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

Фотограф от Франс прес е видял в Рафа, в най-южната част от анклава, тялото на Джихад Ганам.

Бахтани е живеел в изумения апартамент в град Газа.

Два контролно-пропускателни пункта по границата с палестинската територия са затворени за влизане и излизане на хора и артикули до второ разпореждане, заяви израелското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската войска даде специфични указания за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат покрай бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) през днешния ден до 18:00 ч. в четвъртък.

Над 90 палестинци и минимум 19 израелци и чужденци бяха убити при офанзиви от началото на тази година (без да се броят въздушните удари тази нощ), показва Ройтерс.

По данни на АП са починали 105 палестинци, към половината от които бойци на групировки и причинители на набези.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР