Най-малко 11 души са загинали по време на протестите и

...
Най-малко 11 души са загинали по време на протестите и
Коментари Харесай

Протестите в САЩ не спират, вече има доста жертви - яростни критики към Тръмп

Най-малко 11 души са починали по време на митингите и обвързваните с тях вълнения в Съединени американски щати, провокирани от гибелта на Джордж Флойд, оповестява БГНЕС, базирайки се на РИА Новости.
Жертвите са поданици на градовете Чикаго, Детройт, Омаха, Девънпорт, Окланд и Луисвил. Повечето от тях са афроамериканци, прецизира БГНЕС.
Американски медии оповестиха, че по време на митингите и конфликтите с полицията са били ранени стотици хора. Точният им брой към момента не е прочут.

A powerful moment of protest in Homewood. An organizer shouts George Floyd’s last words while hundred lay on the ground for over 8 minutes. pic.twitter.com/6WhlhR8nJM
— Ian Hoppe (@IanHoppe) June 2, 2020
Междувременно чиновници на правоохранителните органи бяха нападнати в няколко американски града през настоящото денонощие, до момента в който митингите продължиха макар въведените полицейски часове. Четирима души бяха убити в Сейнт Луис, Мисури и един в Лас Вегас, до момента в който двама бяха ранени, откакто бяха блъснати от коли в Ню Йорк и Бъфало.

`I CAN`T BREATHE`: Philadelphia police toss canisters toward crowd trying to flee up highway embankment. https://t.co/r8g3YEnn7f pic.twitter.com/aolYNaAoFG
— ABC News (@ABC) June 2, 2020
Президентът Тръмп беше подложен на критика, откакто мирни протестиращи в столицата Вашингтон бяха разпръснати със сълзотворен газ преди началото на полицейския час в града, с цел да може президентът да бъде сниман по какъв начин отива до черква и театралничи за фотоси с библия в ръка - ход, наказан от редица религиозни водачи.
Специално католическият архиепископ на Вашингтон Уилтън Д. Григорий остро подлага на критика постъпката, осведоми BBC. Според него, това действието на Тръмп е било " манипулативно ". Той сподели, че намира дейностите на президента за " необясними и укорими ".
Тълпи се събраха в Хюстън, Тексас, за кротичък поход със фамилията на Джордж Флойд - чакат се до 20 000 души, твърдяха локални медии.
Ню Йорк и Лос Анджелис оповестиха най-суровите комендантски часове от десетилетия. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо разкритикува кмета на града Бил де Блазио и полицията, че не правят добра работата си след последната нощ на грабежи и вандализъм в Манхатън.
Междувременно Тръмп съобщи, че през вчерашния ден Вашингтон е бил " най-сигурното място на Земята ". По традиция той стори това в Twitter.
Съобщението на Тръмп се появи след многочислени обвинявания против него, че предния ден той персонално е разпоредил да се разпилян " мирни стачкуващи ". Демократите в Сената даже желаеха да одобряват резолюция, осъждаща дейностите на американския президент, само че документът беше блокиран от сенаторите-републиканци.
Според градската полиция вследствие на безредиците е изгорен един полицейски автомобил, двама чиновници на реда са били ранени, а полицията е задържала към 300 души.
В понеделник, след две нощи на вълнения във Вашингтон, ограниченията за сигурност бяха внезапно затегнати. Полицията разпръсна протестиращите наоколо до Белия дом към половин час преди полицейския час, започващ в 19 часа локално време, а президентът Доналд Тръмп излезе отвън оградата на Белия дом и посети църквата " Сейнт Джон ", която протестиращите се пробваха да изгорят преди този момент. Тръмп съобщи, че почита мирните митинги, само че ще потуши безредиците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР