Най-малко 11 души са били убити, а 14 ранени, при

...
Най-малко 11 души са били убити, а 14 ранени, при
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания удариха цели на хутите в Йемен

Н ай-малко 11 души са били убити, а 14 ранени, при въздушни удари, нанесени от американските и английските въоръжени сили по цели на хутите в Западен Йемен, съобщи пред Ройтерс представител на интернационално приетото държавно управление на страната. Той не разкри от кое място разполага с тези данни.

(*Видеото е архивно)

Операцията в отбрана на комерсиалното мореплаване през Аденския залив и Червено море - основен воден път, е била извършена в понеделник. Поразени са били пристанищни и други градове.

Телевизията на хутите заяви за минимум 17 удара, в това число по основния пристанищен град Ходейда.

Йеменската формация е обстрелвала в Червено море товарния транспортен съд " Пинокио ", сподели неин представител, представен от Ройтерс.

Той назова плавателния съд " американски ".

Справка обаче демонстрира, че " Пинокио " плава под флага на Либерия и е благосъстоятелност на основана в Сингапур компания.

Въоръжените сили на Съединени американски щати потвърдиха, че хутите са изстреляли по въпросния транспортен съд две балистични противокорабни ракети. Няма сведения за потърпевши хора и нанесени материални вреди.

В неделя Съединените щати оповестиха, че дружно със своите съдружници са свалили минимум 28 дрона, пуснати от свързаната с Иран йеменска формация.

Преди броени бяха регистрирани първите случаи на убити моряци и потопен транспортен съд, откогато хутите започнаха през ноември да нападат плавателни съдове в Червено море и Аденския залив в символ на взаимност с палестинците на фона на израелската военна акция, подхваната в линията Газа в отговор на нападението на ислямисткото придвижване " Хамас " против Израел на 7 октомври. Много от обстрелваните кораби обаче не са свързани с Израел, обратно на изказванията на йеменската формация.

Вчерашната интервенция съответства с първия ден от Рамазана, свещения за мюсюлманите месец.

Въпреки ударите, нанасяни от Съединени американски щати и ръководената от тях коалиция, хутите ускориха акцията си на офанзиви против товарни кораби по един от най-натоварените морски направления в света. В резултат доста компании пренасочиха своите плавателни съдове по по-дългия и безценен път, заобикалящ Африка, което надлежно оскъпява доставките.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР