Най-малко 106 цивилни са загиналите във вторник при бомбардировките на

...
Най-малко 106 цивилни са загиналите във вторник при бомбардировките на
Коментари Харесай

Последните две денонощия в Сирия - най-кървавите от 2013-та насам

Най-малко 106 цивилни са починалите във вторник при бомбардировките на сирийските държавни сили в Източна Гута.

Данните от обсадения размирен анклав, намиращ се на изток от Дамаск, са на Сирийския център за наблюдаване на човешките права, представен от Франс прес и Ройтерс.

Бомбардировки в Сирия: 94 цивилни са убити покрай Дамаск

Силите на Асад започнаха да влизат в Африн

Така общият брой на починалите за 48 часа от неделя през нощта доближи 250 души. Това са най-кървавите две денонощия след химическата офанзива против обсадения анклав през август 2013 година, при която бяха избити стотици.

Шест лечебни заведения в анклава бяха бомбардирани, от които три са отвън строя, а две действат отчасти, уточни през вчерашния ден районният координатор на службата по филантропичните въпроси на Организация на обединените нации за Сирия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също излезе с позиция, че е "дълбоко смутен " от ескалацията на насилието в Източна Гута.

Civilians in Syria have been suffering for far too long. Extremely concerned by the humanitarian situation and the escalation of conflict in East Ghouta. https://t.co/p5kT3Q1egS
— António Guterres (@antonioguterres) February 20, 2018
Той добави, че анклавът е разгласен за зона за деескалация от Русия, Иран и Турция и напомни, че по думите на Гутериш всички страни би трябвало да поемат "своите задължения в тази тенденция ".

Съдбата на кюрдски Африн - договорка сред Турция и Русия

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е "изключително смутен " от ставащото в Източна Гута, а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи пред Народното събрание, че нещата там отиват към "хуманитарен прелом ".

Във вторник Сирийската държавна телевизия сподели ескорт от държавната войска, който влиза в кюрдския регион Африн във вторник, с цел да помогне за отблъсването на турското нахлуване.

Бойците на фрагментите обаче са маскировъчни маски и без обозначителни знаци и сирийски флагове на транспортните средства.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР