Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на

...
Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на
Коментари Харесай

Над 100 жертви са взели протестите в Иран

Най-малко 106 души са починали в Иран от началото на митингите, които започнаха поради повишението на цените на горивата в страната, заяви във вторник интернационалната правозащитна организация Амнести интернешънъл, съобщи АПс. Според организацията действителният брой на жертвите може да е доста по-висок.

Иранското държавно управление не е обявило данни за броя на задържаните, ранените и починалите в митингите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в най-малко 100 града. Чрез задачата си в Организация на обединените нации обаче то отхвърли данните на Амнести интернешънъл като безпочвени изказвания и измислени цифри.

Иран отбелязва празник от завладяването на посолството на Съединени американски щати

Амнести интернешънъл е събрала данните си посредством изявленията с публицисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се базира и на видеозапис, който демонстрира силите за сигурност да употребяват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпилян демонстрациите. На фрагментите се виждат гилзи от бойни боеприпаси по земята. Според очевидци, представени от Амнести интернешънъл, по стачкуващите е стреляно и от снайперисти, ситуирани по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.

По-рано от кабинета на Върховния комисар за човешките права на Организация на обединените нации показаха дълбока угриженост от информациите за приложимост на бойни боеприпаси.

Осъдиха брат на иранския президент за корупция

Иранските управляващи прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави само държавните медии и формалните представители на иранското държавно управление като източници за събитията в страната. Отделни информации в държавни и полуофициални медии загатват за единствено шест жертви при
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР