Най-малко 103 души загинаха, а повече от 170 са ранени

...
Най-малко 103 души загинаха, а повече от 170 са ранени
Коментари Харесай

Десетки са убити от взривове при възпоминание на Касем Солеймани в Иран

Най-малко 103 души починаха, а повече от 170 са ранени при две детонации, избухнали по време на честването на четвъртата годишнина от гибелта на Касем Солеймани .

Той е някогашен пълководец на елитните сили " Кудс " на Иранската революционна армия. Солеймани през януари 2020 година при въздушен удар на американските сили покрай Багдад .

Новината идва в миг на нараснало напрежение в Близкия изток поради продължаващата война сред Израел и подкрепяната от Иран организация Хамас . Тя стартира на 7 октомври 2023 година, когато членове на групировката започнаха масирана офанзива, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Хамас е палестинска ислямистка формация, оповестена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни.

Данните за жертвите от гърмежите в сряда бяха обявени от иранската държавна телевизия, която цитира представителя на службите за незабавна помощ на Иран.

Информационната организация Мизан, която е близка до правосъдната система на Иран, заяви, че гърмежите са станали в град Керман , покрай гроба на Солеймани.

Видео от региона сподели, че гърмежите са избухнали с период от към 15 минути.

Възпоменанията след гибелта на Солеймани притеглят огромни тълпи. По време на погребението му през 2020 година от тълпата и повече от 200 бяха ранени.

Смятан тогава за един от най-могъщите хора в Иран и проектант на външната политика на Техеран в района, Солеймани беше погубен при нахлуване с дрон, до момента в който пътуваше в ескорт от две коли покрай интернационалното летище на Багдад рано на 3 януари 2020 година

Американската войска сподели, че е направила " отбранителния " удар, с цел да попречи на Солеймани да провежда по-нататъшни офанзиви против ползите на Съединени американски щати в района.

Убийството му беше сериозен удар върху религиозния режим, който се клатеше от жестоките наказания на Съединени американски щати, свободно падащата стопанска система и антиправителствените митинги.

Силите " Кудс " са елитното задгранично поделение на Иранската революционна армия и са оповестени от Съединените щати за терористична организация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР