Най-малко 103 души са загинали в Иран, когато две бомби

...
Най-малко 103 души са загинали в Иран, когато две бомби
Коментари Харесай

103 убити при взривовете край гроба на Касем Солеймани

Най-малко 103 души са починали в Иран, когато две бомби в бърза поредност са попаднали в навалица, почитаща убития военачалник Касем Солеймани във връзка годишнината от убийството му, оповестиха държавните медии.


Взривовете, които държавната телевизия назова " терористична офанзива ", се случиха в изискванията на високо напрежение в Близкия изток, ден откакто заместник-председателят на Хамас Салех ал-Арури - съдружник на Иран - беше погубен при удар с дрон в Бейрут, за който ливанските управляващи упрекнаха Израел.

Взривовете са избухнали наоколо до джамията " Сахеб ал-Заман " в Керман, където той е заровен, до момента в който негови поддръжници се събираха, с цел да отбележат четвъртата годишнина от гибелта му при удар на американски дрон край летището в Багдад.

Заместник-губернаторът на Керман съобщи, че детонациите са " терористична офанзива ".

При гърмежите са ранени минимум 141 души, оповестиха държавните медии.

Иранската осведомителна организация Tasnim, цитирайки осведомени източници, заяви, че на мястото са избухнали " две чанти с бомби ".

" Извършителите на този случай явно са взривили бомбите с дистанционно управление ", добави Tasnim.

Информационната организация ISNA цитира кмета на Керман Саид Табризи, съгласно който бомбите са избухнали в границите на 10 минути.

Онлайн фрагменти демонстрираха по какъв начин тълпи се пробват да избягат, до момента в който чиновниците по сигурността отделят региона.


Кадри по държавната телевизия демонстрираха няколко коли за спешна помощ и спасители в региона.

Солеймани оглавяваше Силите Кудс, външнополитическото поделение на иранската Ислямска революционна армия, което наблюдаваше военните интервенции в Близкия изток.

Обявен за " жив страдалец " от висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей още приживе, Солеймани е считан за воин поради ролята му в разгрома на джихадистката формация " Ислямска страна " в Ирак и Сирия.

В очите на доста иранци неговите военни и стратегически умения са били от решаващо значение за предотвратяването на мултиетническия разпад на прилежащи страни като Афганистан, както и на Сирия и Ирак.

Дълго време обсъждан като гибелен съперник от Съединени американски щати и техните съдружници, Солеймани беше един от най-важните силови фактори в района, определящ политическия и военния дневен ред на Иран в Сирия, Ирак и Йемен.

В дните след гибелта му през 2020 година и в навечерието на погребението му в Керман милиони хора излязоха да скърбят в символ на национално единение.

Проучване, оповестено през 2018 година от IranPoll и Университета на Мериленд, откри, че Солеймани има рейтинг на известност в Иран от 83%, изпреварвайки тогавашния президент Хасан Рухани и тогавашния външен министър Мохамад Джавад Зариф. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР