Най-малко 1000 души са загинали, а над 10 000 се

...
Най-малко 1000 души са загинали, а над 10 000 се
Коментари Харесай

Четвърт град под вода. Хиляди загинаха, а над 10 000 са в неизвестност след циклон в Либия

Най-малко 1000 души са починали, а над 10 000 се считат за изчезнали след наводнения в източната част на Либия във вторник, заяви Ройтерс.

Те бяха породени от бурята " Даниел ", която скъса язовирна стена, опустоши здания и унищожи близо една четвърт от град Дерна. Той се намира в източната част на Либия, на брега на Средиземно море.

До момента откритите тела са повече от 1000, оповестиха локалните управляващи, представени от Ройтерс. Те обаче чакат броят на жертвите в северноафриканската страна да нараства.

Ураганът " Даниел " връхлетя през Средиземно море в неделя, като наводни голям брой крайбрежни градове в източната част на Либия и унищожи град Дерна, който има към 125 000 поданици.

Видеоклип в обществените мрежи демонстрира останките от опустошен язовир на 11,5 км от града.

„ Броят на откритите тела в Дерна е повече от 1000 “, сподели пред Ройтерс Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на комисията за изключителни обстановки в администрацията, която управлява източната част на страната.

„ Не пресилвам, когато споделям, че 25% от града е липсващ. Много, доста здания са рухнали ", добави той.

Тамер Рамадан, началник на либийския клон на основаната в Тунис Международна федерация на сдруженията на Червения кръст и аления полумесец, сподели пред кореспонденти в Женева посредством видеовръзка от Тунис, че може да удостовери от самостоятелни източници, че броят на изчезналите е достигнал 10 000.
 Срутен крайбрежен път в източния град Дерна, на към 290 километра източно от Бенгази, Либия. Снимката е от 11 септември 2023 година
Кадри, излъчени от либийската телевизия Ал-Масар посочваха хора в гумени лодки, търсещи тела в морето.

„ Нямаме с какво да спасяваме хората, нямаме техника... Молим за незабавна помощ “, сподели Халифа Туил, чиновник на кола за спешна помощ, пред Ал-Масар.

Либия е политически разграничена с две съперничещи си администрации след началото на въоръжения спор през 2011 година

Международно приетото държавно управление в Триполи не управлява регионите на изток, само че е изпратило помощ на Дерна, като минимум един полет с помощи е тръгнал от западния град Мисрата във вторник, съобщи Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР