Най-малко 100 иранци, арестувани по време на продължилите повече от

...
Най-малко 100 иранци, арестувани по време на продължилите повече от
Коментари Харесай

Иран може да осъди стотици задържани на смърт

Най-малко 100 иранци, задържани по време на траялите повече от 100 дни на национални протести, могат да получат смъртни присъди. Това заяви Агенция Франс Прес, като цитира изказване на намиращата се в Осло организация за правата на индивида в Иран (IHR).

В отчета са изредени и имената на арестуваните. Пет от тях са дами. 

Припомняме, че протестите обхванаха Иран след гибелта на 16 септември при задържането на младата Махса Амини след ареста ѝ в Техеран за хипотетично нарушение на прецизния дрескод в страната за дамите.

По-рано този месец Иран към този момент екзекутира двама мъже във връзка с протестите, ескалация на репресиите на управляващите, която съгласно деятели има за цел да всее публичен боязън.

Най-малко 476 протестиращи са били убити до момента.

Официално, Висшият орган за сигурност на Иран при започване на декември съобщи за над 200 убити, в това число чиновници по сигурността.

Най-малко 14 000 души са били арестувани от началото на националните безредици, заяви Организация на обединените нации предишния месец.

Съдебната власт сподели, че други лица са получили смъртни присъди поради митингите, от които на двама е позволено преразглеждане.

Базираната в Съединени американски щати осведомителна организация за деятели на правата на индивида (HRANA) означи в отчет, оповестен в понеделник, увеличение от 88 % на изтезанията през 2022 г. в съпоставяне с предходната година и осем % нарастване на смъртните присъди, голямото болшинство от тях за убийства или закононарушения, свързани с опиати.

Според основаната в Лондон правозащитна организация Amnesty International Иран е на второ място след Китай по използване на смъртното наказание, като минимум 314 души са били екзекутирани през 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР