Най-малко 100 души са загинали, а други 150 са ранени

...
Най-малко 100 души са загинали, а други 150 са ранени
Коментари Харесай

„Няма ги вече“: Над 100 загинали и 300 ранени при пожар на сватба в Ирак

Най-малко 100 души са починали, а други 150 са ранени след пожар, избухнал по време на женитба в най-големия християнски град в Ирак, заяви Би Би Си.

Стотици хора са чествали в банкетна зала в Каракош в провинция Ниневия, когато се е случила нещастието. Не е известно какво е провокирало пожара, само че по някои данни се допуска, че са го провокирали фойерверки.

Запалими панели са подхранили пламъците, вследствие на което елементи от тавана са се запалили и са паднали, оповестиха от пожарната.

" Пожарът е довел до сриване на части от залата вследствие на потреблението на мощно запалими, евтини строителни материали, които се унищожават в границите на няколко минути, когато избухне пожар ", заяви иракската дирекция за гражданска отбрана, представена от държавната осведомителна организация INA. Не стана ясно дали булката и младоженецът са измежду жертвите.

На фрагменти, оповестени в интернет, се вижда по какъв начин двойката е на дансинга, преди върху тяхда стартират да падат горящи части. В сряда сутринта се виждаше по какъв начин пожарникари се катерят по останките на постройката в търсене на оживели.

" Видяхме огъня, който излизаше от залата. Дори тези, които съумяха да излязат, бяха разрушени ", споделя пред Ройтерс Имад Йохана, 34-годишен мъж, който се е избавил от пъкъла.

Друга гостенка на сватбата, Рания Ваад, която е получила изгаряне на ръката, споделя, че до момента в който булката и младоженецът танцували, а фойерверките били изстреляни, цялата зала пламнала.

" Не можехме да забележим нищо. Задушавахме се, не знаехме по какъв начин да се измъкнем ", споделя 17-годишната ученичка пред осведомителна организация Агенция Франс Прес.

Друг оживял споделя, че измежду жертвите са няколко членове на фамилията му.

" Когато се случи пожарът, майка ми беше в тоалетната. След това не можах да я намеря. Търсих щерка си, сина си, брачната половинка си, татко си и не можах да ги намеря. Няма ги към този момент ", сподели той.

Премиерът на Ирак заяви в X, прочут преди като Twitter, че е споделил на чиновниците да " активизират всички старания за оказване на помощ на засегнатите от злощастния случай ".

Броят на жертвите, за които се оповестява, не е явен. Заместник-губернаторът на Ниневия Хасан ал-Алак осведоми пред Ройтерс, че е доказана гибелта на 113 души, а филантропичната организация " Червен полумесец " дефинира общия брой на починалите и ранените на близо 450 души.

Областният шеф съобщи пред INA, че броят на починалите и ранените може да нарасне.

Ранените са били трансферирани в лечебни заведения в целия район Ниневия. В основната болница в Каракош, която се намира на към 15 км източно от столицата на района Мосул, десетки хора дойдоха, с цел да дарят кръв в помощ на ранените. Каракош е прочут в Ирак още като ал-Хамдания и Бахдида.

Иракски публицист в град Ербил, където също се лекуват потърпевши, съобщи пред Би Би Си, че няма задоволително " логистични средства за избавяне на хората " и че Мосул не разполага с задоволително коли за спешна помощ, личен състав и здравно съоръжение.

" Местните чиновници на Мосул, всички те упрекват иракското държавно управление, тъй като не е решило казуса с лечебните заведения и като цяло казуса със здравния бранш в Мосул след окупацията на града от ИДИЛ (групировката " Ислямска страна " ) ", добавя Блеса Шауейс.

Мосул беше освободен от тригодишното ръководство на ИД през 2017 година след жестока битка, която остави града в руини. Според някои известия в медиите двойката е имала християнска женитба, само че това не е доказано.

Каракош беше най-големият християнски град в Ирак, преди да бъде високомерен от ИД през 2014 година и множеството хора да избягат от гонене.

Бойците на ИД са направили доста жестокости против християните, които са останали, преди групировката да бъде прогонена от иракските и водените от Съединени американски щати съдружни сили през 2016 година Съобщава се, че повече от 2000 къщи са били изгорени до основи.

Твърди се, че към половината от жителите на Каракош са се завърнали след освобождението на града, само че доста от разрушените домове към момента не са възобновени.

Подобни произшествия не са необичайност в Ирак,където корупцията и неприятното ръководство са необятно публикувани, а отчетността липсва.

През 2021 година публични лица обявиха, че неналичието на ограничения за сигурност е съдействала за гибелта на близо 100 души при пожар в болница в град Насирия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР