Най-малко 100 души бяха убити в Чад, Централна Африка, при

...
Най-малко 100 души бяха убити в Чад, Централна Африка, при
Коментари Харесай

Най-малко 100 души са убити при антиправителствен протест в Централна Африка

Най-малко 100 души бяха убити в Чад, Централна Африка, при конфликти с полицията по време на забранен антиправителствен митинг. Хиляди хора излязоха през вчерашния ден по улиците на столицата Нджамена макар възбраната, с цел да изразят недоволството си от преходното военно държавно управление, което не съумя да съобщи властта в ръцете на цивилно държавно управление, съобщи ДПА.
Полицията употребява сълзотворен газ, за ​​да разпръсне участниците в демонстрацията. Според сътрудник на медията в града е отекнала пукотевица. Около 300 души са ранени, сподели на конференция министър председателят Салех Кебзабо. Протестиращите са блокирали пътища и са палили гуми.
Съобщава се за митинги в още три града. Според Кебзабо става въпрос за въоръжен протест, който силите за сигурност е трябвало да потушат. Премиерът наложи вечерен час от среднощ до 6 ч.
Африканският съюз осъди проявата на принуждение и сподели, че има информация за жертви, без да показва съответни данни.
В изказване френското външно министерство заяви за " потребление на смъртоносни оръжия против стачкуващи ", без да дава спомагателна информация.
Франция отхвърли да е забъркана в протичащото се в Чад. В интернет, най-много в обществените мрежи, се популяризират изказвания, че краткотрайният президент на Чад Махамат Идрис Деби се употребява с поддръжката на Франция.
Сблъсъците се развихриха откакто Идрис Деби, ръководител на Преходния боен съвет, сподели, че ще минат още две години, до момента в който жителите получат правото да поемат ръководството. Деби постави клетва доскоро повече от седмица.
Чад, чието население тъне в беднотия, при все това страната е богата на нефт, се намира в политически преход след гибелта през април 2021 година на дългогодишния някогашен президент Идрис Деби - татко на сегашния краткотраен президент. Лидерът беше погубен от бунтовници, които желаеха да смъкват държавното управление му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР