Най-малко 10 европейски компании - купувачи на руски природен газ

...
Най-малко 10 европейски компании - купувачи на руски природен газ
Коментари Харесай

Bloomberg: 10 купувачи на газ от Европа откриха сметки в Газпромбанк

Най-малко 10 европейски компании - купувачи на съветски природен газ (ПГ) към този момент са разкрили сметки за заплащане на газ в рубли. Това оповестява Bloomberg, базирайки се на източник, непосредствен до Газпром.

Според организацията четири компании към този момент са платили за доставките на газ от Русия в рубли. Събеседникът на Bloomberg добави, че идващите заплащания за газ ще бъдат осъществени след 15 май.

На 31 март съветският президент Владимир Путин със собствен декрет вкара нова процедура за сетълменти с вражески страни за изнасяния газ. Документът гласи, че задграничните купувачи могат да открият специфични сметки в Газпромбанк, оторизиран за такива интервенции.

Средствата, получени като заплащане за гориво в задгранична валута, ще бъдат продавани на фондовата борса, а равностойността им в рубли ще бъде преведена на доставчика.

По-рано шефът на Националния фонд за енергийна сигурност Константин Симонов в изявление за списание „ Международная жизнь “ разяснява изказването на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за отхвърли да заплаща за съветски газ в рубли.

„ Изявлението на Урсула фон дер Лайен сигурно отразява актуалните действителности в Европейския съюз. Първо, доста е необичайно, че служителите като цяло не помнят, че въобще в европейската стопанска система съществуват капитализъм и частен бизнес.

Като цяло не е ясно на какво съображение Урсула фон дер Лайен се намесва в договорните въпроси сред компаниите, защото Газпром има контракти не с Европейския съюз и даже не с страните, членуващи в него, а с съответни компании. Като цяло това е въпрос на съответните купувачи на Газпром, от които в Европа той има повече от дузина “, сподели специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР