Най-малко 10 души бяха задържани, след като стотици протестиращи се

...
Най-малко 10 души бяха задържани, след като стотици протестиращи се
Коментари Харесай

Проблеми за Путин, протести и арести в Башкортостан

Най-малко 10 души бяха арестувани, откакто стотици протестиращи се събраха в столицата на съветската република Башкортостан в поддръжка на ограничения от независимост правозащитник Фаил Алсинов.

Агенция Франс Прес отбелязва, че демонстрациите в Башкортостан не престават.

По-рано деветима бяха наказани, за това, че са взели участие в " неразрешено публично събитие " в град Баймак, с присъди от 8 до 15 дни. Те са били арестувани на проява на 17 януари.



Протестите в Башкортостан започнаха в сряда, когато правозащитникът Фаил Алсинов бе наказан на четири години затвор за подбудителство към етническа ненавист - обвиняване, което той отхвърля.

Тридесет и седем годишният Алсинов е възприеман като воин от мнозина етнически башкирци поради акциите му в поддръжка на башкирския език, башкирската просвета и правата на башкирците.

Миналата година той се изрече против набирането на етнически башкирци за войната на Русия против Украйна, като посочи: " Това не е нашата война ".

Протестите в Руската федерация са необичайност, като бъде взет поради фактът, че за участниците в тях има заплаха да бъдат задържани. Моментът, в който се организират демонстрациите в Башкортостан, е много сензитивен, защото съветският държавен глава Владимир Путин се готви да бъде избран отново на президентските избори през март, отбелязва " Ройтерс ".

Въпреки че никой не се съмнява в успеха на Путин, анализатори показват, че районният водач на Башкортостан Радий Хабиров е подложен на напън да овладее обстановката, с цел да не се стига до неловки за Кремъл моменти по време на предизборната акция.

Стотици поддръжници на Фаил Алсинов излязоха през днешния ден на митинг в Башкортостан. Това е третият митинг в поддръжка на Алсинов тази седмица, само че за първи път има проява в районната столица.

Протестната акция в град Уфа бе проведена макар предизвестията на Радий Хабиров, че ще бъдат подхванати строги дейности против стачкуващите, които районният началник назова екстремисти и предатели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР