Най-малкият брой регистрирани безработни - 237 322 в бюрата по

...
Най-малкият брой регистрирани безработни - 237 322 в бюрата по
Коментари Харесай

Най-малък брой регистрирани безработни през януари за последните 15 години


Най-малкият брой регистрирани безработни - 237 322 в бюрата по труда през януари за последните 15 години, регистрира Агенцията по заетостта.

Това е най-ниската бройка на регистрирани безработни през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 година

Другата забавна наклонност е, че най-търсените специалности през януари са били детегледачки, възпитатели в детски заведения и хора полагащи грижи за възрастни, излиза наяве от данните на Агенцията по заетостта.

Това се случва на фона на настоящата тематика сега за насилието над деца в детски градини и обществени домове.

Безработицата през януари е 7.2%

Равнището на записаната безработица през януари е 7.2%. В съпоставяне с предходния месец се регистрира минимално повишаване от 0.1 процентни пункта, до момента в който на годишна база демонстрира понижение от 1 процентен пункт.

По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата обичайно нараства, заради присъщата за сезона и по-слабата икономическа интензивност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината посредниците и техните сътрудници са задействали 7 048 лица.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са ориентирани също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.

Над 85% от почналите работа са в действителната стопанска система

Месечните данни сочат, че на работа през януари са постъпили 17 270 души. Значителен е делът на устроените в действителната стопанска система – над 85% от общо постъпилите на работа.

В резултат на осъществяване на дейните ограничения за поощряване на заетостта, през месеца в субсидирана претовареност са включени общо 2358 лица, включително 2201 – по схеми на оперативна стратегия " Човешки запаси ", 98 – по стратегии и 59 – по ограничения.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна мощ, Агенцията по заетостта организира образования за придобиване на професионална подготовка и основни компетентности, както и групови мероприятия за професионално насочване и за интензивно държание на пазара на труда. В извършените срещи за професионално насочване и активиране през януари са взели участие 10 801 безработни. Завършилите образование през месеца са 125.

Най-търсената специалност - детегледачка

Работодателите са декларирали 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над две трети от тях са от частния бранш – 71.4%.

Най-много служащи се търсят в преработващата индустрия (30.4%), държавното ръководство (13.6%), търговията (13.5%), административни и спомагателни действия (7.3%), хотелиерство и ресторантьорство (5.2%).

Най-търсената специалност по декларирани работни места в бюрата по труда в страната са личният състав, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората.

Освен тях се търсят още машинните оператори, продавачите в магазини, както и квалифицираните служащи по произвеждане на храни, облекло и дървени произведения.

Недостиг на служащи има и в добивната и преработващата индустрия, строителството и превоза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР