Най-малките и най-сладките моми на Народния събор Хайдут Генчо“ в

...
Най-малките и най-сладките моми на Народния събор Хайдут Генчо“ в
Коментари Харесай

Малки моми в кенарени ризи красят Народния събор „Хайдут Генчо“ в Хисар

Най-малките и най-сладките моми на Народния събор „ Хайдут Генчо “ в Хисар са Цветомира Лаловска на 1,2 години и Тиана Пърмакова на 1,4 години Двете момиченца обраха през вчерашния ден овациите на многочислената аудитория, стекла се от цялата страна, с цел да взе участие в огромното фолклорно събитие, което се организира край Хисар. В кенарени ризи и везани престилки, с китки и забрадки, децата философски устояха на адската горещина и бяха част от фолклорния фест, чиято кулминационна точка е през днешния ден. Събитието е проведено от съдружие „ Хайдути “. От Троян, София, Сливен, Бургас, от всички краища на страната се стекоха хора, облечени в национални носии. С триколка от Варна, съпроводен от две дами, пристигна и художникът-керамик Йордан Башев. Той описа, че за първи път посещава „ Хайдут Генчо “, пристигнал с другари от морската столица, тъй като бил радател на българското и на традициите. Пътували с група от още няколко мотора към 5 часа.

Хайдутите от сдружението описаха за достоверните си носии, за пушките и пищовите, за сабите и ножовете, които носят. Като същински апостоли те обикалят учебните заведения на България, с цел да описват на децата за предишното ни и да ги карат да се гордеят с Родината. Кукери от карловското село Войнягово, фолклорни групи от страната, зурни от Петрич, огласяха до късно тази нощ курортния град.
Вчера кметът на общината инж. Пенка Дойкова, облечена в национална носия, откри паметната плоча на „ Хайдут Генчо “, локалният воин, който се е борил срещу турците и на който е отдаден събора.
Днес в 19 часа ще бъде показана възстановката „ Хайдут Генчо “, в която ще вземат участие „ Хайдути “, други обединения, дружно със школата по български бойни умения „ Багатур “. В програмата са планувани конкурс за за достоверна носия, джигитовка, нестинарски танци, кукери, пехливански битки. Празникът продължава и на следващия ден.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР