Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е

...
Най-лошото, което можем да направим, когато говорим за грип, е
Коментари Харесай

Още две области са на прага на грипна епидемия

" Най-лошото, което можем да създадем, когато приказваме за грип, е да даваме прогнози. Многократно вирусите са доказвали, че не подлежат на кой знае какви планувания. Нещата доста бързо се трансформират. Говорим за зараза, която е нападателна и в това време е динамична - заболеваемостта се подвига и пада доста бързо. Но все отнякъде би трябвало да стартира ", разясни той.

Главният държавен здравен контрольор показа, че го е изненадал обстоятелството, че тази година епидемията е почнала от Смолян.

" Там въздухът е планински и няма такова високо концентриране на популацията ", разясни той.

Факт е, че Смолян е първата област, която разгласи грипна зараза. Причината - заболеваемостта доближи 268,9 болни на 10 000 души.

" Нашият предел е 207 на 10 000 поданици в региона, а към 15 януари ние внезапно минахме този предел и това наложи да се събере регионалния щаб за битка с грипа. Обсъждайки всички индикатори, единомислещо взехме решение, че би трябвало да бъде оповестена зараза ", шефът на РЗИ-Смолян доктор Мими Кубатева.

Тя уточни, че подхванатите краткотрайни противоепидемични ограничения включват прекратяване на свижданията в лечебните заведения и домовете за възрастни хора, преустановяване на детските и женските съвещания, както и усилване на контрола в детските градини. Мерките ще важат от 18 до 24 януари, като през това време заболеваемостта ще се следи всекидневно.

" Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, учениците и младежите до 20 година Към момента отсъствията не постановат въвеждането на грипна почивка за учениците, защото отсъствията са приблизително 13% към 17 януари. За да се разгласи грипна почивка, отсъстващите би трябвало да са 30% ", сподели още доктор Мими Кубатева.

От през днешния ден в Смолян влизат следните ограничения: преустановяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; прекратяване на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации; прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и обществени институции за деца и възрастни; осъществяване на прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и учебни заведения, като откритите заболели деца се връщат в дома; не допускане на работа болни от персонала; засилена настояща стерилизация, двукратно на ден и постоянно проветряване на пространствата.

На този фон новите доказани случаи на ковид у нас за последното денонощие са 130, сочат данните на Единния информативен портал.

Направени са 2190 теста, което значи, че делът на позитивните резултати е 5,9 %.

Починали са четирима пациенти с доказана коронавирусна зараза.

Към днешна дата в болница са 329 души с диагноза КОВИД-19, от които 41 са в интензивно поделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 28.

Излекувани през последното денонощие са 26 души, а общо от началото на пандемията - 1 291 530.

Активните случаи все още са 7072.

През последните 24 часа са сложени 60 ваксинни дози против КОВИД-19. Общо от началото на имунизационната акция са сложени 4 725 469.

Общо 38 716 души у нас са изгубили борбата с ковид от доказаните 1 337 318 инфектирани от началото на пандемията, сочат данните на Единния информативен портал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР