Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпи капацитетът ...

Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпи капацитетът

Кацаров: Пълният локдаун е единствената алтернатива на настоящите мерки

Най-неприятният сюжет за страната ни е да се изчерпи потенциалът на лечебните заведения и те да не могат да одобряват пациентите. Това разяснява здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Нова тв. По думите му актуалната вълна би трябвало да бъде овладяна за 10-15 дни.

„ След 10-15 дни ще имаме огромен казус. Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати, само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем изчерпан”, изясни д-р Кацаров.

Респиратори нямало и в държавния запас. Обещание, че ще получим такива, дошло от Световната банка. Европейският комисар по опазването на здравето пък предложил, в случай че се стигне до най-неприятния сюжет, да се пращат заболели в други страни.Още по темата23 окт 2021 06:2833422 окт 2021 18:20263

„ Не желая да тревожа хората, само че обстановката е извънредно напрегната и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения, които видно е, че не са популярни”, съобщи д-р Кацаров. Ако ограниченията бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, счита още министърът.

„ Ако ограниченията не сработят следващите 10-15 дни, единствената опция на ограниченията е цялостен локдаун”, съобщи министър Кацаров.

Ако ограниченията сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на учебно заведение.

„ Това е първото нещо, което ще отпадне”, даде обещание министърът.

Той разяснява и противоречивия въпрос за какво заведенията за хранене работят, а децата не вървят на учебно заведение.

„ Да, абсурд е. Но с една основна разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с подобен документ – това към този момент е безопасна среда, в учебните заведения такива условия не са въведени”, изясни министър Кацаров.

„ В проекта е записано до 500 на 100 000 заболели, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 000. Сега в София минава 900 на 100 000, тъй че тази опция да се посещава проведено, не е допустима. Има доста напрегната опозиция от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше подложен въпросът за проби през носа, аз споделих, че аз до момента в който съм министър, няма да разреша на малки дечица да им се бърка в носа от който и да е било. Сега обсъждаме други благоприятни условия за щадящи проби за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим единодушие за подобен метод, аз съм подготвен да въведем подобен метод и да върнем децата”, съобщи министърът.

„ Вариантът, който обсъждаме сега, е наистина ли биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, чрез тестване на хора с щадящи проби. Но в случай че това не се схване, ние нямаме друга възможност”, сподели Кацаров. „ Ако се схване този метод, то няма по какъв начин и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са имунизирани или тествани”.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви изисквания.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат документ с номера, който са получили при тестването и с ЕГН. Ако не могат да се оправят сами през интернет, могат да го създадат там, където е юридически пробата, в лаборатория или РЗИ.

„ Мненията на множеството специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-огромната част от специалистите. Има информация, че Европейска комисия разисква този въпрос с учени от разнообразни страни. Ако те преценяват, че това е възможно, че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна”, сподели министърът.

Зеленият документ може да бъде натрапен и на чиновниците на гишета. Въпросът сега се обсъждал.

Хората, които ще ревизират за съблюдаване на ограниченията, също наложително би трябвало да имат зелени документи.

„ Към днешна дата не предвиждаме разнообразни ограничения от тези на предходните избори”, изясни Кацаров.

Ваксини имало задоволително от всички мечтани. Той разяснява и фалшивите документи.

„ Ако не разберем сериозността на казуса, никакви разпоредби няма да ни оказват помощ. Това е въпрос на схващане на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и околните си. Ако занапред не го разбираме, няма какво да стане”, сподели министърът.

Относно тестванията д-р Кацаров изясни, че те ще са безвъзмездни, само че ще се заплаща пробовземането.

„ Пределната стойност е 10 лв., уповавам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да желаят повече от 10 лева, по-малко могат. В момента се подписват контракти с лабораториите, които желаят”, съобщи министър Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за слагане на имунизациите, даже при автоимунните болести, изясни министърът.

„ Някой ми споделят, че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират, тъй като имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характеристика на лекарствения продукт”, сподели д-р Кацаров.

Източник: dnes.bg