Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо.

...
Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо.
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не направим нищо

Най-лошият сюжет за АЕЦ "Белене " е да не създадем нищо. При този вид ще значи, че всичките 3 милиарда лв., вложени през годините в тази електроцентрала, са окончателно изгубени. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БТВ.

Тя посочи, че даже и да се продаде към този момент закупеното съоръжение, в никакъв случай не може да му се вземат действителните суми. Петкова предложи вид за градеж на АЕЦ "Белене " от непознат вложител със съпорт от страна на страната. Според енергийния министър това е най-разумното решение.

"Народното заседание на 2-ри март разпореди на министъра на енергетиката да сформира проект за АЕЦ "Белене ". Ние направихме това, отчетът беше утвърден от Министерски съвет и чакаме утвърждение и от Народното събрание ", напомни тя.

Тя още веднъж повтори трите разновидността за АЕЦ "Белене ", като първия е да не се прави нищо и да се губят пари, вторият оборудването да бъде продадено, а третият е да се осъществя плана.

Петкова съобщи, че продажбата на оборудването също не е добър вид, защото няма по какъв начин да си върнем вложените средства.

Петковабе безапелационна, че страната няма задоволително средства сама да довърши този план. "Вариантът, който считаме за най-хубав за страната е да участваме в активите с извънредно значими документи, само че да не се ангажираме с дълготрайно изкупуване на силата ", като добави, че става дума за блокираща квота, която гуляй подобен вид енергиен източник е наложително.

"Никой вложител не прави сходна инвестиция, в случай че не е трансформирал риска и хипотезата, че ще работи на загуби е нереалистичен извод ", съобщи Петкова в отговор на някои някогашни политици, които считат, че АЕЦ "Белене " е изцяло непотребен.

Енергийният министър съобщи, че е добре да се види какви оферти ще има към България за този порект и тогава да се приказва.

Петкова даде за образец Унгария, където страната има цялостен надзор, само че финансирането идва от Русия. По думите й, откакто това се е случило в страна членка на Европейски Съюз, не вижда проблем това да се случи и у нас. Петкова удостовери, че главния интерес към плана АЕЦ "Белене " идва от Китай, само че не може да употребяват тяхна технология, която опонира с наредбите от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР