Най-логичното правителство би било между ГЕРБ и ПП-ДБ. В момента

...
Най-логичното правителство би било между ГЕРБ и ПП-ДБ. В момента
Коментари Харесай

Елена Йончева: Отстраняването на главния прокурор не трябва да е в посока към личността


" Най-логичното държавно управление би било сред ГЕРБ и ПП-ДБ. В момента приказваме за правителсво сред ГЕРБ и вероятно други политически партии. Фигурата на госпожа Габриел няма никакво значение в дадения случай ". Това разяснява пред БНР евродепутатът Елена Йончева. 

" Мария Габриел е известна в Екологичен потенциал като човек, който е доста старателен, трудолюбив, грижлив. Лично не я познавам. Това е информацията, която получих от сътрудници в Екологичен потенциал ", уточни тя. 

Йончева разяснява и анонса на номинираната за министър председател за процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Според нея п ърво би трябвало да излезе експертизата и да се види какво се е случило в опита за нападение над основния прокурор . Призовахме за интернационално следствие, подсети тя. 

" Когато имаме тази информация, тогава може да се вършат политически заявления, мнения, да се взимат политически решения, да се оферират такива. Това е пътят, който би трябвало да се извърви, а не противоположният. /.../ Отстраняването не би трябвало да бъде в посока към личността , независимо по какъв начин се споделя основният прокурор . Трябва да има такава система, която да не разрешава който и да е основен прокурор през днешния ден и в бъдеще - в него да има подозрения за извършване на политически поръчки ", изрече мнението си Елена Йончева.

По самодейност на делегацията на европейските социалисти в Екологичен потенциал през днешния ден ще се организира полемика на тематика " Форум за прогресивни леви решения " . 

Припомняме, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова остро възрази против гласуването в Екологичен потенциал, обвързвано с Истанбулската спогодба. Вчера събитието беше упоменато от Нинова с въпроса - това ли е модерното ляво?

В предаването " Преди всички " Елена Йончева отговори: " Няма да обсъждаме Истанбулската спогодба в смисъла, в който тя се пробва да манипулира.  Има решение на Конституционен съд в България. Тук няма да бъдат одобрявани решения за Истанбулска спогодба, които опонират на позицията на Конституционен съд. Говорим единствено за насилието над дамите и метода, по който да се защитят техните права ". 

По думите й наклонността с насилието над дами е доста притеснителна. " В същото време в Народно събрание, в това число госпожа Нинова, не е направила нищо, с цел да се внесат нужните законопроекти, с цел да се усъвършенства тяхното състояние ", добави тя. 

Като тематика в полемиката ще участват и медиите. " Има боязън от политическа интервенция, от тези, които държат властта и финансите.  В огромна степен те започнаха да диктуват това - какво е вест и по какъв начин тя би трябвало да бъде интерпретирана. Има скрити схеми на финансиране. Има политически напън, който води до самоцензура ", изброи Йончева и добави: " Всичко това сякаш не може да бъде спряно ". Според нея е нужна смяна и правила. 

По думите й доверието от ден на ден се губи:

" Хората се отдръпват от обичайните медии и се обръщат към обществените мрежи. Това е доста рисково, защото журналистиката е кръвоносната система на демокрацията ".

Вече има европейско предложение за медийна независимост, което да подсигурява независимостта на публичните медии и прекратява политическия напън, да се изсветли собствеността на частните медии и тяхното финансиране и други, отбелза Елена Йончева и разгласи, че е импортиран пакет от законодателни промени. Правим конференцията, с цел да предложим решения в разнообразни сфери , заключи евродепутатът. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР