Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим

...
Най-лесно е да затворим държавата, трудното е да се научим
Коментари Харесай

Борисов: Тези, които бяха против маските, сега искат да затваряме държавата

Най-лесно е да затворим страната, сложното е да се научим да живеем и да работим с вируса измежду нас. Не смятам,  че е вярно да се постановат рестриктивни ограничения със заповеди, в случай, че международната стопанска система не се възвръща. Това съобщи при започване на държавното съвещание министър председателят Бойко Борисов. Коментарът му идва на фона на предизвестието от здравния министър Кирил Ананиев през вчерашния ден, че при надхвърляне на над 200 нови случая с ковид дневно, ще бъдат върнати някои ограничаващи ограничения. Със статистиката за последните 24 часа -188 позитивни проби, при направени 3500 теста сме покрай избрания през вчерашния ден от Ананиев предел. Едва ли обаче министър председателят има поради предизвестието на здравния си министър с днешното си въведение при започване на съвещанието на Министерски съвет. Критиките му са адресирани към тези, които приканват за по-активни дейности от страна на страната: „ Същите, които споделяха, че маските са, с цел да им запушим устите, в този момент желаят да затваряме “, акцентира той.

" В България считаме, че като развита народна власт хората, които са добре осведомени, могат сами да вземат решения, свързани с сигурността им. Ние, като демократи сме дали този избор на хората. Излиза, че в случай че има заповед и диктат - ще изпълняваме, а като знаем всичко това, без заповед - няма да го осъществим. Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и желае да им запуши устата. Да отидеш на мач, ресторант, спектакъл, кино - това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне въздейства ли добре на душeвността и здравето? ", попита реторично той.

На няколко пъти Борисов направи паралел с 5-милионния Мелбърн, където управляващите още веднъж постановиха карантина, като акцентира, че заповедта се написа " за 2 минути ", само че не е вярното решение.

И съобщи, че неналичието на дисциплинираност е проблем на хората, а не на управляващите. " Доказано е, че единствено маски, стерилизация и отдалеченост пазят от ковид.Считам, че като демократично общество, на база информацията, която всеки получава от медиите, всеки може самичък да си съблюдава ограничения. ", заключи още веднъж министър председателят

„ В тази обстановка всяка нация сама за себе си би трябвало да бъде доста мобилизирана и политическата класа би трябвало да дава този звук. Тежките времена предстоят – не помниха, че единствено преди месец си говорехме за цели браншове в стопанския живот, които банкрутират “, разяснява още министър-председателят засилващи се апели от политически обединения за наново стягане на ограниченията у нас.

Той беше безапелационен, че финансовата и обществената системи няма да устоят, в случай че ограничения като „ 60/40 “ и „ 80/20 “ се наложи месеци наред да поддържат браншове, които не могат да работят: „ Актуализираните проекти за приходите вървят с положителни темпове и в това време същинската рецесия ще настане следващата година – края на тази, началото на другата година. Световната стопанска система по никакъв метод не се възвръща. Нищо не демонстрира, че сме преодолели – от здравна, да не приказваме за социално-икономическа позиция рецесията “, изясни той и отново акцентира, че обществената и финансовата системи няма да устоят без доходи. " И тогава, ще разрушим държавността ", яростно съобщи той. Демокрацията не е единствено права, само че и отговорности, означи Борисов.

Премиерът разяснява и рецензиите на някогашния си здравен министър Петър Москов, който съобщи в предаването " Тзи заран ", че България няма ясна и аргументирана тактика по какъв начин да се работи с ковид. " Цялата битова и осведомителна среда към пандемията е ужасно токсична.  Обществото сега е тотално разграничено, тъй като то не чу от страната явен проект, явен небосвод и какво се изисква от него, при какви условия има ограничения, при какви не, по кое време това е рисково и при какви някои неща би трябвало да бъдат затворени. Представители на страната приказват с гатанки, за кого са тия гатанки? ", съобщи Москов.

" Смисълът на ръководството не е да служиш на страхове и упования, а да правиш, каквото би трябвало, даже да не е известно. Не може да позволиш на хиляди да се събират по стадионите, тъй като едни други хиляди ще би трябвало да управляват дали се съблюдава отдалеченост ", счита той.

" Той не помни, че е бил здравен министър 3 години ", сподели Борисов в отговор на рецензиите на Москов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР