Най-кратката война в историята започнала в 9 часа сутринта на

...
Най-кратката война в историята започнала в 9 часа сутринта на
Коментари Харесай

Най-кратката война в историята трае само....

Най-кратката война в историята почнала в 9 часа сутринта на 27 август 1896 година

Тя завършила за по-малко от 40 минути , като броят на убитите и ранените бойци е поразителен за това малко време - 501 . Става дума за една малко известна война - Англо-Занзибарската.

Историята на най-кратката война почнала през 1890г. с подписването на контракта Хелиголанд-Занзибар сред Англия и Германия . С него Германия получила надзор над Танганайка (днешна Танзания), а Занзибар бил предаден под английско въздействие.

Един от огромните проекти на Англия за Занзибар е премахването на робството, което обаче провокирало гнева на богатите търговци и ръководещата класа там, а султанът на Занзибар - Саид Али ибн Саид се противопоставял на тези заповеди до гибелта си през 1893г.

С неговата гибел, Англия видяла късмет за предопределение на султан Хамад бин Тувайни, който предполагали, че ще бъде по-покорен като ръководещ и ще се погрижи за техните ползи.
На 25 август 1896 година Хамад ненадейно починал в двореца си, което най-вероятно се дължало на заповедта на братовчед му да го токсини.



В рамките на няколко часа този братовчед, принц Халид бин Баргаш, заел поста на султан и се преместил в двореца.
Халид бил знак на съпротивата против европейската интервенция в района и към 3000 негови бойци и поддръжници се включили към него в двореца.

Британците му наредили да отстъпи трона на братовчед си Хамуд бин Мохамед. След това те решили да потвърдят силата си и събрали армия от над 900 бойци и пет кораба на кралския флот, които сложили на пристанище покрай двореца.

Контраадмирал Хари Роусън изпратил на султана ултиматум, в който нареждал на ръководещия и бойците му, или да изоставен двореца и да предадат оръжията си до 9 часа сутринта на идващия ден, или да вземат присъединяване във война против тях англичаните. Халид сметнал, че това е празна опасност, и отказал.

В 9 часа на 27 август 1896 година Роусън наредил на корабите да открият огън по двореца, който скоро бил обзет от пламъци. Само за 38 минути войната завършила, а британците унищожили отбранителните оръдия и умъртвили или ранили 500 души от войската на султана.

Един английски боец също бил ранен в борбата. Същия следобяд британците сложили на трона определения от тях държател Хамуд бин Мохамед.
 Последният султан на Занзибар - Абдулах ал Саид
Що се отнася до Халид бин Баргаш, той избягал от двореца и потърсил леговище в немското консулство. Германците му помогнали да напусне страната и бил хванат от британците чак през 1916г. по време на Първата международна война.

След като се отхвърля от претенциите си към султаната, на Халид било разрешено да живее в Момбаса. Той умира там през 1927г., а робството в Занзибар е отстранено през 1897 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР