Най-късно до края на 2029 г. ще бъдат закрити всички

...
Най-късно до края на 2029 г. ще бъдат закрити всички
Коментари Харесай

Закриват всички складове за негодни препарати за растителна защита

Най-късно до края на 2029 година ще бъдат закрити всички хранилища, съхраняващи негодни и излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана в териториалния обсег на РИОСВ-Пазарджик. Това стана ясно на среща през днешния ден в екоинспекцията, в която взеха присъединяване представители на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, на общините Стрелча, Велинград и Белово, притежатели на настоящи хранилища, аграрни производители от района и наблюдаващ от офиса за икономическо съдействие към Швейцарското посолство.

Експерт на РИОСВ-Пазарджик изнесе презентация за задачите на Швейцарско-българската стратегия за съдействие, свършеното досега през първия стадий на програмата и за ограниченията, които следва да се подхващат след разчистване на складовете. От нея стана ясно, че в интервала 2015 - 2019 година в област Пазарджик са закрити 8 от 12-те склада, съхраняващи негодни и излезли от приложимост препарати за растителна отбрана и за неутрализиране са предадени близо 43 тона. Предстои почистването и закриването на още 4 склада – по един в общините Пазарджик, Велинград, Белово и Стрелча с налични в тях към 22,5 тона препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност. Участниците в срещата настояха за приоритезиране на складовете, тъй като не всички са с идентичен риск като географско състояние, непосредственост до водно тяло, количество на съхраняваните препарати и защита. От Министерство на околната среда и водите сложиха акцент върху информираността на популацията и предприемане на ограничения за следващ надзор.

Обезвреждането на препаратите за растителна отбрана с изминал период на валидност ще се извърши в профилирани съоръжения отвън територията на страната в границите на Швейцарско-българската стратегия за съдействие. Дейностите по разчистване на складовете ще се управляват от комисия, която ще включва представители на РИОСВ-Пазарджик, РЗИ, Пожарна сигурност, Общинска администрация, Областна администрация и притежатели на складовете. Вторият стадий на програмата ще започва на 1 януари 2025 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР